четвер, 27 жовтня 2022 р.

Нове ім`я на мистецькій мапі Полтави - Юліта Ран

Продовжуємо публікацію матеріалів із циклу «Моя Полтава - мої роки і спогади» волонтерки Оксани Кравченко.

Юліта Ран, вона ж Юлія Тараненко, переселенка із Харкова, вперше 26 жовтня  виступила у бібліотеці-філії № 5 перед студентами-фармацевтами  та переселенцями із Харкова й області. Юліта Ран , за фахом режисер драматичного театру, випускниця Харківського національного університету   імені Івана Котляревського.  

Вона - член Національної спілки театральних діячів України та Національної спілки журналістів України. Автор понад 30 книг (25 із них надруковані) для дітей та понад 40 п`єс та інсценізацій.  Допоки наш головний режисер Ніко Лапунов знаходиться у територіальній обороні, ця сучасниця професійно  виконує роботу головного режисера у Полтавському  академічному театрі ляльок. Писати художні  твори  почала ще в студентські роки. Перша книга  про Дідів морозів вийшла  у 2008 році.

Вчора вона виграла Всеукраїнський драматургічний конкурс «Липневий мед» . ЇЇ твір «Два скетчі про війну», написаний у нашому місті, тепер прозвучить на всю Україну. Голосні читки вже відбулися в Сумському академічному театрі ляльок 25 жовтня. 3 листопада – у Львівському театрі «І люди , і ляльки». Днями в Дніпропетровському театрі «Драмікон» пройшла пречудово  вистава «Всупереч». Це твір про війну на Україні, де пані Юлія органічно поєднує документальні матеріали-фрагменти та фрагменти ігрових п’єс. У автора та театру були побоювання, бо раніше цей театр жив, як театр російської драми,  і так його пам’ятають полтавці  по гастролях, де завжди був аншлаг у нашому місті. Проте кілька днів вистава  пані Юлїї збирала повні зали. Вона довела, що люди готові говорити про те, що відбувається. 

Юлія пише щиро і просто,  працює активно для дітей, полюбляє історії  про фей… На зустрічі зізналася, що вперше побачила фей у дворі своєї бабусі…  У родині цінували слово, мову та літературу,  бо мама була філологом, писала вірші, а  дядько – журналістом. Юлія створює твори у різних жанрах, однак здебільшого її творіння  у  жанрі магічного реалізму, хоча має в творчому доробку і книгу утопій. На презентації  вона ознайомила полтавців із книгою «Кіт – детектив Альф», що надрукована у видавництві «Ранок» цього року. Пані Юлія постійно співпрацює з видавництвами Харкова: «Ранок», «Читаріум», «Жорж» та «VIVAT», «Асса». Із читачами вона доволі часто зустрічалася у Харкові, проводила акції, де читачі ліпили її героїв  з пластиліну, малювали. А сьогодні її розповідь зачарувала полтавців.

Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ


 

1 коментар:

  1. Цікаво було познайомитися з дитьячою письменницею, нашою землячкою переселенці із Харкова та області.

    ВідповістиВидалити