понеділок, 5 грудня 2022 р.

«Зимові турботи екосвідомих людей»

Екологічний урок, що провела в бібліотеці-філії № 5 Олена Штитьова, науковий співробітник науково-дослідного експозиційного відділу природи ПКМВК, перетворився з уроку на товариське спілкування з читачами. Пані Олена розповіла,що на Полтавщині взимку зустрічається близько 50 видів птахів. Із них ми знаємо багатьох – вільшанки, синиці блакитні (попики), чорні дрозди, дятли, гаєчки,костогризи, повзики. Останні цікаві тим, що рухаються по стовбуру дерева як вверх так і вниз головою, більш ніхто із шановного птаства так не вміє. Для всіх пташок, що нас оточують, взимку не такий страшний холод, як голод.
І тут повстає питання, як ми можемо допомогти цим маленьким, але хоробрим створінням, що не залишили нас і не відлетіли на південь. Годівнички! Так, але чи готові ви взяти на себе відповідальність кожен день підсипати пташкам їжу? Бо птахи швидко звикають до місць годівлі, розраховують свої сили на дорогу, а якщо годівничка порожня, то це може бути дорога в один кінець… Пташине меню обговорювали всі присутні в читальній залі, виявляється, що деякі продукти не можна маленьким пташкам (мова зараз не йде про сорок, сойок, галок).
Під забороною – гостре, солоне, кисле, смажене, житній хліб, цитрусові, пшоно, рис, гречка, перлова крупа. А із задоволенням та користю пташки поласують просом, різноманітним насінням, горіхами, вівсяними пластівцями і, як справжні українські пташки, несолоним салом.
Годівнички треба розміщати краще в кущах, щоб пташка змогла сховатися від хижаків, на відстані 1,5 м від землі, для зручності людини та незручності для котів. Більше дізнатися про наших пернатих сусідів ви зможете відвідавши бібліотеки міста.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар