пʼятницю, 23 грудня 2022 р.

«Даруємо тепло усім людям на добро»

В читальній залі бібліотеки-філії №5 оселилися незвичайні персонажі: червоний в квіточку кіт, усміхнені бджілки, радісні лелеки, сонячні леви, помаранчевий пегас, коник зі скрипкою, здивована сова… І всіх їх створили учні зразкового колективу декоративно-приладного мистецтва «Барви» Полтавської міської школи мистецтв "Мала академія мистецтв"(викладач Ярослава Кучерук). Кожна робота по своєму захоплює і показує наскільки неординарною є уява дітей. Відвідувачі виставки помітили, що всі картини випромінюють позитив, добро, щирість. Виконані вони в цікавій техніці, що поєднує “наївний живопис” та аплікацію. За основу були взяті  мотиви  картин однієї з найвідоміших українських художниць, лауреата Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка Марії Приймаченко. 

Марія Оксентіївна створила власний фантастично-умовний світ, дивовижно об`єднала у своїй творчості малюнок і живопис. Її роботи, сповнені безпосередньої щирості і невичерпної поетичної фантазії, привертають увагу своєрідність бачення світу, глибиною філософської думки, любов’ю до життя, людей і рідної землі.

Твори Марії Приймаченко свідчать про те, що за ними стоїть велика, різноманітна школа народного мистецтва, багатовікова культура народу. Це ніби згусток емоційних вражень і від казок, і від легенд, і від самого життя.

 За 89 років життя художниця створила понад 650 робіт. Картини художниці виставляли на експозиції Всесвітньої виставки у Парижі, її твори побували у Варшаві, Софії, Монреалі, Празі. Ім’я Марії Приймаченко внесли до Всесвітньої енциклопедії мистецтва.



 


Немає коментарів:

Дописати коментар