понеділок, 26 грудня 2022 р.

«Подарунок чи різочка»

Продовжуємо публікувати матеріали волонтера Оксани Кравченко у циклі «Моя Полтава – мої роки і спогади», присвячені мистецтву краю.

Така незвична назва новорічної вистави у Полтавському академічному театрі ляльок.

Кожного року до новорічних свят у театрі відбувається прем`єра, цього року теж. Протягом 2 днів ( 6 і 7 грудня) малеча і дорослі переглянули цю казочку й ми - у проєкті «Казочка». Чимало українських письменників творили казки. Всупереч труднощам історичного шляху, українська літературна казка розвивалася і свідчила про те, що в мистецьких пошуках українські письменники йшли в ногу з письменниками Європи і світу.  Нині в наших казках все більше йде мова про Святого Миколая.  Щорічно напередодні найважливішого свята для малечі, діти писали листи до Миколая. Святий отримував їх й перевіряв у своїй величезній чарівній книзі кожного малюка. Діти, які впродовж року були чемними, отримували подарунки та солодощі, а неслухняні знаходили різочки під подушкою. Це легенда, проте повчальна. Наша землячка Наталія Тимощук запропонувала свою версію цієї історії.

Автором казки «Подарунок чи різочка» і режисером вистави є Наталія Тимощук, яка добре відома полтавцям своїми виставами: «Леся Українка. Жіноча доля», до ювілею поетеси, а  минулого року – «Ріккі –Тіккі - Таві». А нині повчальна історія для дітей - «Подарунок чи різочка», що навчає дітей робити добрі справи, адже погані справи будуть покарані.  Всім хочеться подарунків, антигероїв у казці очікує різочка від Святого Миколая, але самі себе злодюжки покарають.  У казці грають два склади. 7 грудня такий : Святий Миколай – Микола Вітрюк, Вовчик – Валерій Ситник, Лисичка – Юлія Шустова, Зайчик – Анжеліка Остапенко, Білочка – Андріана Ерстенюк, Ведмедик – Сергій Циба, Кріт – Юлія Врублевська. Цікаві декорації спеціально для цієї вистави  створив художник Віктор Козуб. Тексти пісень і саму казку написала Наталія Тимощук. 

«Треба вірити в добро,  у казку, справедливість і дива», - сказала  режисер Наталія Тимощук напередодні прем’єри вистави 7 грудня.

Оксана Кравченко член НСЖУ та МСПУ


 

1 коментар: