четвер, 11 травня 2023 р.

Батько сучасної фізики

Ми живемо в прогресивному світі, який розвивається величезними темпами. Наше розуміння навколишнього світу в розквіті технологічної ери – все це і багато іншого є результатом роботи багатьох вчених. Це зростання і прогресія – продукт науки, численних досліджень і експериментів. Все, чим ми користуємося, включаючи автомобілі, електрику та все інше – результат винаходів і відкриттів цих інтелектуалів. Якби не найвидатніші вчені, людство все ще жило б у середньовіччі. Люди сприймають все як належне, але варто все ж віддати данину тим, завдяки кому ми маємо те ,що маємо. 

Кожної весни відзначається чергова річниця від дня народження геніального фізика, який був попереду багатьох учених світу – Альберта Ейнштейна. Народився, жив і працював він у Німеччині і став знаменитим після розробки ним у 1905 році Теорії відносності. Це відкриття змусило фізиків змінити свій погляд на будову Всесвіту. Ейнштейн – один із засновників сучасної теоретичної фізики, лауреат Нобелівської премії 

1921 року, автор понад 300 наукових робіт, 150 наукових праць і книг, чиї інтелектуальні досягнення й оригінальність підходу зробили власне прізвище синонімом слова «геній». Але називають його генієм не тільки за це. Професор Ейнштейн був філософом, який чітко розумів закони успіху і пояснював їх так само добре, як і свої рівняння. «Людина, яка ніколи не помилялася, ніколи не намагалася зробити щось нове», «цінність людини повинна визначатися тим, що вона дає, а не тим, чого вона здатна досягти», «спочатку потрібно вивчити правила гри, а потім навчитись грати краще за всіх», «дуже важливо не переставати ставити питання. Цікавість не випадково дана людині» – це цитати із величезного списку його висловлювань, які можна сміливо використовувати в повсякденному житті. 

Деякі сучасники говорили, що спілкуватися з ним було подібним до четвертого виміру. Звичайно, життя великих людей оточене ореолом слави та різними легендами. Саме тому нерідкі випадки, коли ті чи інші моменти з їх біографії шанувальники перебільшують.

Ейнштейн був надзвичайно талановитим, тому коли його на вулиці зупиняли перехожі, радісним голосом запитуючи чи це він, вчений нерідко говорив: «Ні, вибачте, мене постійно плутають з Ейнштейном.» Добре відома його велика любов до музики, в дитинстві навчився грати на скрипці і все життя возив її з собою.

Напевне ви бачили фотографію, де вчений показує язика. Цікавий факт, що цей знімок був зроблений напередодні його 72 дня народження. Втомившись від фотокамер, на чергове прохання посміхнутись, Альберт Ейнштейн показав язик. Тепер у всьому світі цю фотографію не тільки знають, але ще і тлумачать кожен по-своєму, надаючи їй метафізичний сенс. Річ у тому, що підписуючи одну з фотографій з висунутим язиком, геній сказав, що його жест адресовано всьому людству. Як вже тут без метафізики! До слова сказати, сучасники завжди підкреслювали тонкий гумор вченого і вміння дотепно жартувати.

А чи знаєте ви, що мозок Ейнштейна був вкрадений. Після його смерті у 1955 році, паталогоанатом Томас Харді витягнув мозок вченого і зробив його фотознімки під різними кутами. Виявилося, що зона, яка відповідає за математичні здібності, була неприродно велика. Потім, розрізавши мозок на безліч дрібних частин, він упродовж 40 років посилав їх в різні лабораторії для дослідження кращим неврологам світу. Примітно, що вчений ще за життя дав згоду на те, щоб після смерті його мозок був досліджений. Але на такі дії Томас Харді він згоди не давав.

Історії з життя великих людей завжди надзвичайно цікаві, тому пропонуємо завітати до бібліотеки-філії №5 та познайомитися з літературою про життя великого генія.

Ідеї Ейнштейна докорінно змінили фізику та астрономію. Його теорії заклали фундамент для майбутніх наукових винаходів. Відповідь на найважливіші питання про будову Всесвіту з’явилися завдяки Ейнштейну. Він, без сумніву, був і залишається взірцем людської винахідливості та геніальності.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар