вівторок, 23 травня 2023 р.

Пісня казкова, пісня колискова

З давніх-давен дорослі, щоб приспати своїх малят, тихенько наспівували їм лагідні, казкові слова, раз по раз повторюючи їх, дещо змінюючи нові куплети. Ніжні й добрі, сповнені материнського тепла – ось вони, колискові пісні для малюків. Це – перші витвори мистецтва, з якими ми знайомимося, щойно з’явившись на світ. Ніхто не знає, де і коли прозвучала перша колискова та хто був її автором. 

Відомо лише, що співати заспокійливих пісень своїм немовлятам жінки почали ще за первісних часів, причому ця мудра традиція набула поширення по всьому світу. Мама наспівувала маленькій дитині мелодію – тиху, мирну, спокійну. Колискова – симбіоз звуків і вібрацій, які передавалися невидимим зв’язком між найріднішими людьми. Маленька дитина, яка у перші тижні життя не могла бачити цей світ чітко орієнтувалася у просторі тільки так. З розвитком культури у суспільстві, жінки намагалися об’єднати у пісні повчальну історію, яскраві образи. У деяких народів мама писала немовляті особливий оберіг, який би супроводжував її усе життя. У колисковій дитина вперше чула мову своїх предків. Українську пісню та її складову – українську колискову вважають наймелодійнішою у світі. Вона вже давно посіла свою визначну роль у світовій скарбниці фольклору. 

Пісня матері зачаровує своєю ніжністю, мелодійністю, несе тепло, яке може випромінювати лише голос рідної людини, фізіологічно й чуттєво міцно пов’язаної з малям. На сході про жорстоку людину кажуть: «Мабуть, мати не співала йому в дитинстві колисанки.» Учені перевірили цю народну гіпотезу і виявили, що малюки, які засинають під лагідну мамину пісню, раніше починають розмовляти, зростають більш відкритими, їм набагато легше встановити контакт не тільки з рідними, але й зі сторонніми людьми. Адже, через колискову дитина засвоює позитивні настанови: «Заспокойся. Тебе люблять. Батьки про тебе подбають. Все буде добре!» Незнаний простір вже не здається ворожим, і у немовляти з пелюшок на підсвідомому рівні формується довіра до великого світу. Більше того, разом із текстом колисанки він отримує інформацію про те, як влаштоване середовище, в якому йому доведеться зростати. Саме під впливом колискових пісень (їх ще називають материнськими) у дитини виховується любов до природи, Батьківщини, повага до старших. З раннього дитинства малюк живиться звуками рідної природи. Так, поступово, ненав’язливо відбувається перше усвідомлення своєї національної самобутності. 

Магія колискових пісень полягає у своєрідній манері виконання. Багаторазове поколисування, повторення однієї і тієї самої музичної фрази-поспівки із застосуванням одноманітної ритміки позитивно впливає на фізичний стан дитини, швидко заколисує. Материнські пісні можна вважати першоджерелом духовності, моральності, чемності, чесності. Це – перші поетичні та музичні твори до яких долучається малюк. 

Непомітне введення у світ мистецтва через колискову формує у дітей любов до української культури, народного мистецтва. Колискова пісня цікава дітям своїм змістом, яскравими образами, кумедними ситуаціями. Головний персонаж багатьох з них – Котик. У народних казках  Кіт завжди постає другом людини, що оберігає її від злих сил. 

Котику сіренький,

Котику біленький, 

Котку волохатий,

Не ходи до хати.

Не ходи до хати,

Не буди дитяти, 

Дитя буде спати,

Котик воркотати.


Основна мета колискових пісень – заспокоювати, бо сон приносить дитині здоров’я, дає сили.

Сьогодні у вжиток входять не тільки народні колискові пісні, а й ті, що створені поетами та композиторами. В них поєднуються сучасні тенденції з елементами традиційних народних колискових пісень. Новим у них є насамперед аранжування. 

Пісня-оберіг здатна проганяти тривоги. І вщухне біль від пісні матері, яка заколисує свою дитину під час війни. Вона співає, ковтаючи сльози відчаю та болю від тієї реальності в якій вимушена жити її дитина. Серце матері болить від того, як живеться зараз мільйонам українців. І ця колискова була створена з надією, що скоро наша Україна буде жити під мирним небом. А це буде обов’язково!

Ночі спокійної, люба дитино,

Без завивання сигналів тривог,

Хай твоя матінка поруч спочине, 

Мужній татусь захистить нас обох…

Ночі спокійної, наші солдати,

Вам і любов наша, і молитви, 

Щоб повернулися швидше до хати

І перемогу здобути змогли…


Діти змалечку чують чудовий передзвін у колискових піснях своїх мам і бабусь. Сама пісня – оберіг, дорога скарбниця народної мудрості. З їх допомогою малеча вчиться розмовляти, запам’ятовує мелодії, пізнає світ, адже колискова – перша пісня в їх житті, виконана виключно для них.

Тож, співайте дітям пісні, вигадуйте свої, співайте ті, які ви чули від ваших мам та бабусь.




 

Немає коментарів:

Дописати коментар