четвер, 4 травня 2023 р.

Український Містер Ікс ХХІ століття

Продовжуємо публікувати матеріали  активного волонтера Оксани Кравченко із циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади».

На фоні повномасштабної війни на Україні музи не мовчать, на противагу злу полтавські артисти множать віру в добро, завдяки класичній та сучасній музиці.

7 квітня переселенці із Харкова та області, Лисичанська та Краматорська побували на унікальному концерті «Мелодії, що полонять серця» Полтавського академічного симфонічного оркестру, соліст Станіслав Зубар, у рамках спільного проєкту «Музика нас поєднала». На заході звучала музика із опер, оперет та українська пісня. Розпочався концерт на свято Благовіщення музикою із опери «Кармен» французького композитора Жоржа Бізе. Партію тореадора майстерно виконав Станіслав Зубарев. Українською мовою «Кармен» переклав Максим Рильський в 1930-х роках і в цьому перекладі опера йшла в Київському театрі. Ми слухали музику із оперети «Принцеса цирку». Ця оперета має дві назви: жіноче "Принцеса цирку" і чоловіче "Містер Ікс". Сам композитор схилявся саме до жіночого через забобони. Справа в тому, що перші оперети "Хороший товариш" і "Маленький король" носили чоловічі назви, але вони провалилися. Заплутаність сюжету, інтриги, казкова атмосфера цирку, чудова музика Імре Кальмана, і, звичайно ж, справжня любов, яка перемагає всі труднощі, захопили глядачів. А партія містера Ікс у фантастичному виконанні Станіслава Зубаря додала особливих фарб цьому вечору. Я вперше зустрілася із феноменом, що співак самотужки робить художній переклад тексту пісень із російської мови на українську. Браво, Станіслав, адже такого ніхто із присутніх на заході не очікував.

Цікаво, що в два роки Стасик тягнув пісню «Моя Полтава», яку записав Йосип Кобзон. Саме її хлопчик виконав на першому шкільному дзвонику і нею завершився музичний вечір на Благовіщення. У десять років він співав у дуеті з прославленим тенором Володимиром Гришко пісню «Ой ти, дiвчино, з горiха зерня» на стадіоні «Ворскла» в Полтаві. «Так співають лише янголи, — тримаючи за ручку маленького артиста, заявив глядачам оперний співак. — Запам`ятайте його ім`я. Це майбутній український Паваротті!». У цього співака десятки перемог на конкурсах різного рівня. Та найбільше запам`яталася нашому земляку у 2018 в м. Трускавець на Першому Міжнародному конкурсі професійних вокалістів пам`яті Мусліма Магомаєва, де зайняв ІІІ місце. У Магомаєва був ліричний баритон, такий і у нашого молодого, із Божою іскрою таланту, земляка. Всі переселенці та полтавці, котрим поталанило слухати українського містера Ікс, дякують Полтавському академічному симфонічному оркестру, його керівництву, Станіславу Зубарю за години щастя на цій довгій війні.

Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ


 

Немає коментарів:

Дописати коментар