пʼятницю, 19 травня 2023 р.

«Лелече щастя»

Продовжуємо публікувати матеріали із циклу «Моя Полтава мої роки і спогади» нашої активної і вірної дописувачки Оксани Кравченко.

Нещодавно у Полтавському академічному обласному театрі ляльок відбулася прем`єра казочки «Лелече щастя», у рамках нового проєкту під назвою « Весь світ – театр». «Лелече щастя» – це сучасна казка-подорож і казка-притча, написана драматургинею Юлітою Ран спеціально для Полтавського академічного театру ляльок. 

Із цим театром і бібліотекою № 5 протягом  семи місяців працював спільний проєкт «Казочка», що проходив на базі бібліотеки-філії № 5, який відвідали  понад 100 переселенців із різних міст та куточків України та 45 полтавців. І от тепер переселенці із Харкова та області, Лисичанська та Краматорська побували на новій виставі за твором харківської дитячої письменниці Юліти Ран, котра нині виконує обов`язки головного режисера у театрі ляльок у нашому місті. Для пані Юлії це вже третя вистава за її творами, поставлена на сцені в Полтаві. Першою була «На хвилі», другою стала «Колискова для Сніжинки». Робота над постановкою тривала два місяці. Режисером цієї вистави стала полтавка Наталія Тимощук, для якої це вже четверта постановка в театрі ляльок (проєкт про Лесю Українку та казки: «Ріккі-Тіккі-Таві» і «Північне сяйво» та «Подарунок чи різочка»).Вистава побудована як подорож маленького Лелеченятка країнами світу в пошуках секрету щасливої країни. У сюжеті вистави глядачі побачили спільне із «Маленьким Принцем» Антуана де Сент-Екзюпері. «Маленький Принц» – філософська алегорична казка-притча. У обох творах є елементи казки: незвичний сюжет, персоніфікація тварин, наприклад, Лис та Змія – у першому, а в другому – Мавпочки, Пінгвіни, Страус та Пелікан, Курка і Лелека. Маленький Принц подорожує планетами і ознайомлюється із життям їхніх володарів, а Лелеченя літає країнами однієї планети Земля. Твори французького та українського літераторів написані під час воєн ХХ та ХХІ ст. та мають повчальні моменти. У них вміщено філософські роздуми про сенс життя людини. Письменники прагнуть переконати людей, що головне –це їхні душі, відношення до матеріальних та моральних цінностей. Треба любити життя, людей і ти будеш щасливим – головна ідея твору Екзюпері. А наша сучасниця додає, що щастя може бути лише на батьківщині. Ролі виконували  професіонали своєї справи, залюблені у казку: Лелеченя – Андріяна Ерстенюк, Курка та Папуга, Пінгвін – Юлія Шустова, Пан Пелікан, Пінгвін  – Лель Хміленко та Страус і Пінігвін – Ольга Ісаєнко.

Прекрасне художнє оформлення Дарії Кушніренко, музика створена Павлом Савєльєвим, робота звукооператора Сергія Позднякова, режисера зі світла Михайла Тихоступа подарували справжнє свято малечі та дорослим.

Оксана Кравченко член НСЖУ та МСПУ


 

2 коментарі:

  1. Дякуємо режисеру та сценаристу за чарівну казку - казку пророцтво. Всім акторам і дирекції театру ляльок бажаємо здоров`я та процвітання. Вдячні автору публікації та блогу за "свіжу" інформацію з культурного життя міста. Коли газети перестали публікувати новини культури, то ваш блог "Бібліомозаїка" робить таку добру і потрібну справу. Молодці, бібліотекарі, та тримати! Культура і мистецтво, література продовжують боротьбу за душі українців! ТАК БУЛО, Є І БУДЕ!

    ВідповістиВидалити
  2. Вчора, 21 травня 2023 р.,у Італії передрукували цей матеріал.І, цікаво, що передрукували колишні переселенці із Харкова, які влітку ходили в цю бібліотеку на проєкт Оксани Кравченко "Казочка", котрі 12 серпня прокинули Україну. А з 1 вересня почали нове життя в Італії. Отак слідкують за культурним життям нашого обласного центру переселенці, які нині розкидані по Європі.

    ВідповістиВидалити