пʼятницю, 1 вересня 2023 р.

Перша зустріч переселенців із театром «Anastasis»

Продовжуємо публікацію матеріалів волонтера Оксани Кравченко із багаторічного циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади». Поговоримо про аматорський театр.

Нещодавно наш шлях привів до музею В. Г. Короленка, де в садку розпочалася вистава за романом Івана Багряного «Сад Гетсиманський» під назвою «Вечірня молитва» », у рамках проєкту «Весь світ – театр». Роман «Сад Гетсиманський», написаний у 1950 році, уславив ім'я Івана Багряного, українського письменника, поета, драматурга, політичного діяча, на весь світ. 

Це був один з перших творів, в якому вражаюче правдиво зображено всю страшну сутність радянського режиму у роки масових репресій. За кожною сторінкою роману - біль і страждання, відчай і надії тих, кого зім'яла безжальна сталінська машина смерті. Передумовою написання твору став особистий досвід Багряного у перебуванні у СІЗО та в'язницях сталінського режиму. Витримавши відповідні муки, Іван Багряний потім детально опише все на сторінках своєї книги. Можемо впевнено сказати, що пережите автором є тією жахливою «іншою стороною медалі» радянської епохи. 

Якщо Стівен Кінг свої страшилки вигадує, то Іван Багряний просто описав те, що відбувалося насправді. Головний герой книги Андрій Чумак мужньо витримав всі тортури, його неодноразово пробували зламати, і не лише морально, але й фізично. Скалічений, але з чистою совістю він пережив весь жах радянського соціалізму з нелюдським обличчям. Багато з сторінок книги надовго залишається в уяві, наче страшний сон. Чого вартий лише один опис сцени про сон в'язнів у камері, коли засуджених було там так багато, що для того, щоб навіть повернутися на інший бік, вони були змушені робити це синхронно, бо інакшого варіанту бути не могло. На жаль, театралізація не в силі охопити всього об'єму книги. Ми переглянули найбільш ємкі епізоди з життя головного героя Андрія Чумака. У виставі задіяні дві людини¸ котрі півтори години тримали у напрузі аудиторію, де були дорослі та діти. Це Андрій Чумак, у якого майстерно перевтілився Тарас Духовний, керівник колективу «Anastasis» та актриса цього колективу Тамара Конь, яка гарно зіграла роль слідчої Нечаєвої, котру ми пам`ятаємо по ролі Королеви у виставі за твором Антуана Екзюпері. Великий інтерес складає гра головного героя, яку він веде зі слідчим. Він затявся «розколюватись» у приписуваних йому злочинах і намагається розгадати, які козирі можуть мати слідчі проти нього, як вони його збираються «ламати», готує себе до всіх можливих ходів з їх боку та припасає деякі козирі проти них самих. Дивовижно, що людина знаходить способи для боротьби навіть у таких безнадійних умовах, і це гарно передає Тарас Духовний. А завершився захід бесідою Тараса Духовного про українське, починаючи з мови, і роль кожного українця і відповідальність у цей період за свою батьківщину…

Оксана Кравченко член НСЖУ та МСПУ


2 коментарі:

  1. Гарний захід. Здорово, що публікуєте про такі вистави статті.

    ВідповістиВидалити
  2. Гарний захід. Здорово, що публікуєте про такі вистави статті.

    ВідповістиВидалити