вівторок, 5 вересня 2023 р.

Червоний – не любов, а чорний – не журба

Феномен кольору  цікавив людство здавна. Люди намагалися пояснити це явище, з’ясувати його вплив на мозок та психіку. Спроби розробити теорію кольору сягають ще за часів Платона й Аристотеля.

Питанням кольористики переймалися Леонардо да Вінчі, Ньютон, Гегель. Колір є психологічним, емоційним, культурним чинником, і за його допомогою передається емоційний стан людини, її риси характеру, різні соціальні та культурні явища. Його широко застосовують як засіб для керування увагою людини. Деякі поєднання кольорів вважають привабливішими, інші – менш. Психологія сприйняття кольору пояснює чому ті чи інші сполучення здатні дуже впливати на сприйняття людини, які кольори є ключовими для людства, чому червоний – це гнів, а синій – це сум. Дослідження показують, що за часів кам’яного віку колірна система людей складалася з трьох: червоного, чорного та білого, діапазон розширювався внаслідок розвитку людського світогляду. 

Наші очі здатні розрізняти і вловлювати більше мільйона кольорів і відтінків. Деякі кольори можуть підвищувати працездатність, інші – викликати почуття щастя, радості, спокою, створити атмосферу комфорту і захищеності.

Кольори з інтенсивним відтінком: жовтий, червоний, зелений діють як стимулюючі до почуттів. Навпаки холодні кольори: синій, фіолетовий заспокоюють. Наприклад, синій колір сприяє відновленню від нервової перенапруги, зелений – уособлює стабільність, символізує процвітання, жовтий вважається кольором радості й апетиту, фіолетовий – колір романтиків, червоний – лідерства, завзятості.

Наукові теорії не перевершать народну мудрість, яка сконцентрувала в собі знання про корисне і шкідливе, про правила життя у гармонії зі Всесвітом. У різних країнах вони дійшли до наших днів у різній формі. Одним із яскравих прикладів практичного застосування кольоротерапії  в народних традиціях є свято Холі в Індії. Про таку собі «вітамінну бомбу» для психіки можна дізнатись з літератури бібліотеки-філії №5. 

Натомість європейці, не маючи подібних традицій, вдаються до інших способів насичення барвами. Адже колір можна уявити, оточити ним себе, його можна з’їсти чи випити, щоб досягти необхідного ефекту. Ось американський звичай випити зранку склянку апельсинового фрешу сприяє не лише вітамінізації організму, але й підвищенню працездатності через енергійний оранжевий.

Хоч би що ви обрали – всотування кольору через одяг, його споглядання, споживання кольорової їжі та напоїв – завжди варто враховувати свою індивідуальність.

Лікування барвами не конче потребує коштовного й складного обладнання. Деколи вистачає кольорової скляної ємності чи фарби і пензля, або й… зовсім нічого – хіба трохи часу та тиші. Просто вимикаєте всі телефони, цілковито усамітнюєтесь і розпочинаєте медитацію. Заплющуєте очі й розслабляєтесь, перебуваючи у зручній позі й вільному одязі. Уявляєте, що довкола вас кружляють різнобарвні кульки й кожна з них випромінює світло, що проходить крізь вас. Який промінчик подобається вам найбільше, той і обираєте. Саме він торкається вашої маківки й розсипається кольоровим дощем, стікає струменями аж до п’ят, насичуючи собою кожну клітинку тіла. Як зауважив відомий психіатр В. Бехтерєв: «Уміло підібрана гама кольорів здатна більш благотворно впливати на нервову систему, аніж інші мікстури.»

Хочемо запропонувати вам метод легендарної Софі Лорен. Серед секретів своєї вроди вона називає напрочуд простий – ранкове споглядання квітів у саду. Природні барви у краплях роси, що переломлюють світло. Хіба це не диво?

У кожного є особливі вподобання в кольоровій гамі. Але, можливо, не всі знають, що українська мова має свої унікальні найменування кольорів. До вашої уваги справжні назви популярних кольорів із несподіваним перекладом: 

- брунатний – цей колір ми частіше називаємо «каштановим»

- цинамоновий – колір кориці

- блаватний або волошковий

- смарагдовий – це один із найкращих кольорів зеленого спектру, виділяється насиченістю

- бурштиновий – янтарний

-багряний – це найглибший і насичений відтінок червоного

- лазуровий – блакитний

- золотавий

Безпомилкове вживання українських назв збагатить ваш словниковий запас, і, ймовірно, здивує вашого співрозмовника.

А щоб краще розуміти світ навколо нас і збагатити свої знання, пропонуємо цікаві факти:

- кольори веселки завжди з’являються в одному порядку,

- червоний – перший колір, який може побачити дитина,

- чоловіки та жінки бачать червоний колір по-різному,

- у всьому світі синій є найпоширенішим улюбленим кольором,

- деякі люди мають фобію кольору, це називають хромофобією,

- жовтий і червоний разом роблять нас голодними,

- люди частіше забувають щось, якщо воно чорно-біле.

Тож оточіть себе і своє життя кольорами веселки!


 

Немає коментарів:

Дописати коментар