середу, 27 вересня 2023 р.

«…Де ще може народитись геніальний український письменник, як не на Полтавщині»

Олесь Ульяненко - культовий український письменник, народився в Хоролі, перше оповідання було написане ним у шкільні роки. Потім він написав кілька підліткових історичних романів, але, за словами письменника, ті зошити були просто викинуті на смітник, бо рідні не придали їм значення. 

П'ятнадцятирічним покинув рідний дім і змінив багато адрес та професій. Літературної освіти не мав, але саме його ім’я носить Міжнародна літературна премія , що заснована мистецькою спільнотою для відзначення письменників за визначні здобутки в українській літературі. У 26 років святкував свою першу публікацію, а в 35 років роман "Сталінка" приніс йому славу "найбільш радикального і жорсткого українського прозаїка". Твір зазнав шквалу критики, а згодом був удостоєний малої Шевченківської премії. 

«Це такий американський шлях в українській літературі; Улян був американським письменником, що писав українською мовою»: - згадує поетка Євгенія Чуприна. Загалом Олесь Ульяненко написав близько 20 романів, кожен з яких викликав значний резонанс у суспільстві. Такі його твори, як "Дофін сатани", "Зимова повість", "Богемна рапсодія", "Син тіні", "Серафима", "Знак Саваофа", "Квіти Содому", викликали неоднозначну реакцію. Сам письменник стверджував, що за "Знак Саваофа" на нього наклали анафему. 

Проза Ульяненка, як зауважував український літературознавець, професор Фелікс Штейнбук  – це невірогідне поєднання ницості і гідності, відрази і захоплення, божевільної жорстокості та жорстокого божевілля.

 Павло Вольвач в книзі спогадів «20 + 1, або Земля мертвих» розповідає про знайомство з Уляшею. «Довкола Уляна завжди вився шлейф легенд і романтизованих фактів. Писати він міг годин по п’ятнадцять, як сам свідчив. «Не жерти теж можу дня три, - зізнавався, осміхаючись, трохи аж винувато. – Хоч іноді хочеться, як собаці».

Професор Фелікс Штейнбук нещодавно видав книгу «Під «Знаком Саваофа», або «Там, де…» Ульяненко. Частина 1», присвячену аналізу творів Олеся Ульяненка. Науковець зазначив, що для нього є надзвичайно вагомою кожна можливість засвідчити, що ця творчість заслуговує, щоб повернути її у читацький дискурс.

Книги Олеся Ульяненко чекають на вас у бібліотеці-філії № 5.


 

1 коментар:

  1. Я багато читав у своєму житті. Олесь Ульяненко був мені невідомий. Зацікавили. Дякую, бібліотекарі, тепер уся моя родина ( 4 людей) із Харкова читає його.

    ВідповістиВидалити