понеділок, 5 лютого 2024 р.

Розпис переселенцями ялинкових прикрас у торгівельному центрі

Продовжуємо публікацію інформацій волонтера Оксани Кравченко із багаторічного циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади».

Нещодавно моя команда переселенців долучилася до розпису ялинкових іграшок. У ТРЦ «Київ» переселенці із Харкова розписували  іграшки під керівництвом Надії Олегівни Лукафейник, викладача кафедри дизайну Навчально-наукового інституту культури і мистецтв Луганського Національного університету імені Тараса Шевченка.

Ми використовували в роботі  петриківський та полтавський розписи. Своєрідний орнамент Петриківки має давні традиції, свою пластичну мову, техніку і свій арсенал художніх образів. З покоління в покоління передавалися традиції розпису, самобутнього, переважно рослинного орнаменту, що згодом усе більш удосконалювалися. Побутові речі з петриківським розписом, що знаходяться в музеях, відносяться до ХVIII-ХІХ ст.  Орнамент бере початок від стародавньої традиційної орнаментики, що широко застосовувалася в побуті запорожців, які прикрашали ним житла, начинку і зброю . Сучасний петриківський орнамент характеризується, насамперед, як рослинний, переважно квітковий. Він грунтується на уважному вивченні реальних форм місцевої флори і створенні на цій основі фантастичних, неіснуючих у природі квітів (наприклад, "лучка" чи "кучерявки"). Цікаво, що  майстри малюють без попередньо наміченого контуру, не користаючись жодним вимірювальним інструментом. Нам показали як це робиться і з моєю новою подругою Тетяною ми малювали «лучку». На занятті ми дізналися, що для полтавського розпису характерний елемент — яблуко. Це солярний знак сонця. Він бере початок і продовжує символіку трипільських розписів. Якщо петриківський розпис декоративний, він показує красу природи, то полтавський космогонічний, космологічний, у ньому зафіксовано уявлення українців про світоустрій. Елемент ромб у різних видах мистецтва — вишивці, різьбленні, писанкарстві, — це втручання людини у природу, продуктивний спосіб життя. Це символ зораного або засіяного поля. Віночком позначають річний сільськогосподарський календар. Саме ці знаки зображено на скринях і тарілках, які були в полтавських оселях на початку минулого століття. І дерево життя посередині як символ розвитку. У ХХ ст. петриківським розписом прикрашали будинки і не лише на Україні. В Парижі петриківським розписом був прикрашений будинок, де жив  артист Ален Делон, а зараз знаходиться український культурний центр.

Дякуємо Надії Яківні Коноваловій, начальнику відділу маркетингу та реклами ТРЦ «Київ», Заслуженому працівнику культури України  за цей унікальний  зимовий майстер-клас, що дав можливість спробувати свої сили у розписах і дізнатися багато цікавого про найвідоміші на Україні та світі розписи.

                                            Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ


Немає коментарів:

Дописати коментар