пʼятницю, 23 лютого 2024 р.

Концерт полтавців - на УРА

Продовжуємо публікацію матеріалів волонтера Оксани Кравченко із циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади». Сьогодні поговоримо про музику.

У лютому побувала на концерті  під назвою» Rendez vous musical»  унікального колективу  Super brass, керівник проєкту Андрій Овчаренко. У малій концертній залі Полтавського академічного симфонічного оркестру ми прослухали оновлену програму, де звучали: джаз, фламенко, сучасні хіти в нових оранжуваннях. 

Була тут і музика із відомих аудиторії кінофільмів ХХ століття. Так, прозвучала музика із стрічки "Сніданок у Тіффані". Попри легендарний статус, кіноакадеміки не високо оцінили цю романтичну комедію. Стрічка "Сніданок у Тіффані" здобула лише дві премії "Оскар" — і обидві за саундтрек «Moon River» («Місячна ріка»), який написали композитор Генрі Манчіні й автор тексту Джонні Мерсер. Однак світ міг і не почути цього хіта, оскільки знамениту сцену, де він звучить, хотіли вирізати з підсумкової версії фільму. Заступилася за «Moon River» сама Одрі Гепберн, виконавиця головної ролі. Про це нам розповіла чарівлива  ведуча концерту Аліна Синяговська. У цьому творі соло на саксофоні блискуче виконав Єлізар Пащенко, музикант, педагог і диригент  Полтавського академічного симфонічного оркестру. Під бурхливі оплески прозвучала пісня «Дорога на Мандалай» Роббі Вільямса. Мова йшла і про вестерн та музику до нього. Серед композиторів яскравою постаттю ХХ століття є  Морріконе. Із  1960 року Енніо  Морріконе написав композиції до більш, ніж 450 фільмів, працюючи з багатьма італійськими та міжнародними режисерами, зокрема Серджіо Леоне, Бернардо Бертолуччі, Джузеппе Торнаторе, Брайана Де Пальма, Романа Поланскі, Уоррена Бітті, Педро Альмодовара та Роланда Жоффе. Серед найвідоміших його фільмів (крім італійських вестернів): “Битва за Алжир”, “Сакко і Ванцетті”, “Новий кінотеатр “Парадізо”, “Легенда про піаніста”, "Професіонал”, “Недоторканні”, “Місія”. На концерті прозвучала  його музика до «Долорової трилогії». На заході колектив  Super brass, виконував твори у стилі  рок-н-рол,  що увібрав у себе риси блюзу, ритм-енд-блюзу, бугі-вугі, джазу та кантрі.. Завдяки полтавським артистам ми відчули, що  рок- н-ролл не старіє , хоча виконавці старіють, багатьох уже немає з нами. Рок-н-рол зародився у повоєнні часи, коли люди оговтувалися від страхіть двох світових воєн. Здавалося, немає нічого постійного і цей світ на межі катастрофи. Тут і народилася музика для вільних людей: без обмежень, без упереджень. Адже концепція рок-н-ролу: живи і насолоджуйся! Це музика молодих,  не важливо хто її виконує, важливо, що вона несе. А вона несе вічну молодість, правильний посил, мрію і яскравість, і насолоду від життя, те, чого не вистачає нам так сьогодні. За всі ці емоції,  катарсис, які ми пережили на концерті, слухачі щиро вдячні полтавським музикантам.

У нашому колективі постійно поповнюється   репертуар, а оркестр захоплював та  захоплює слухачів своєю грою, а це є свідченням багаторічних традицій та високохудожнього виконавського рівня. Концерт вдався та перетворився на свято музики. З цього приводу хочеться особливо подякувати нашим захисникам – збройним силам України за надану ними можливість – послухати прекрасні музичні твори.

Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ


Немає коментарів:

Дописати коментар