середа, 19 червня 2024 р.

Я є Емма Андієвська!

 Авторка понад сорока україномовних поетичних та прозових книг, якій у дитинстві забороняли спілкуватися українською. Її картини є у музейних та приватних колекціях по всьому світу. Українська художниця та письменниця Емма Андієвська виїхала з рідного Донбасу до Німеччини в роки Другої світової війни. Живучи за кордоном, Емма Андієвська постійно наголошує на тому, що всю свою творчість вона повсякчас присвячує Україні.

Письменниця у своїх інтерв'ю  розповідає про те, як у шість років проілюструвала "Декамерона" Боккаччо, а в дев'ять вже перечитала всю світову літературу. Протягом життя  опанувала  ще дев’ять мов – німецьку, англійську, французьку, італійську, іспанську, португальську, латину, старогрецьку та санскрит. Проте у власній творчості пише тільки українською: «Я вибрала українську мову, бо це мова моєї душі».

Майже сорок років пропрацювала дикторкою на німецькому "Радіо Свобода" під псевдонімом Галина Гордієнко. Організувала сотні виставок авторського живопису в США, Німеччині, Італії, Бразилії, Швейцарії, Іспанії, Австралії та Саудівській Аравії. Вона є однією з найвідоміших у світі українських мисткинь, а її роботи є своєрідні та неповторні  як і картини Марії Примаченко, Марка Шаґалла чи Пабло Пікассо, з якими часто порівнюють твори Емми Андієвської. Панні Емма переконана, що у своїх картинах "реабілітовує дитинство людства". Тому вони найчастіше знаходять відгук саме в дитячих серцях.

Емма Андієвська стала брендом, яскравим еталоном українського сюрреалізму. Новаторство Андієвської полягає насамперед у відхиленні від звичних норм римування. Поетеса у своїх улюблених сонетах безстрашно виходить за рамки усталених канонів.

За першим разом не кожен читач зможе збагнути глибину віршів пані Андієвської. Саме тому сама авторка радить перечитувати їх кілька разів. В 2018 році Емма Андієвська отримала Національну премію України імені Тараса Шевченка.

Україні, яку колись змушена була покинути, вона присвячує усю свою творчість.

Маківка слова, стебло гніву.

Була хмара, і вже самі пелюстки.

Віддалі між тичинками, віддалі між галактиками.

І тільки пощо

Червоне павутиння вкриває заплаканий білок?



1 коментар:

  1. ВПЕРШЕ ВІДКРИЛА ДЛЯ СЕБЕ ПИСЬМЕННИЦЮ АНДРІЄВСЬКУ ЗАВДЯКИ ВАМ, МОЇ ДОРОГІ БІБЛІОТЕКАРКИ, НА БЛОЗІ. ДЯКУЮ.

    ВідповістиВидалити