четвер, 27 червня 2024 р.

Персональна виставка Тетяни Завгородньої в Полтаві

 

Продовжуємо публікувати матеріали волонтера Оксани Кравченко із циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади». Поговоримо про сучасне полтавське мистецтво.

Нещодавно в Полтавському художньому музеї (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка  відкрилася персональна ретроспективна  виставка живопису Тетяни Завгородньої.

Тетяна Олексіївна народилася у м. Івано-Франківськ.  Вона закінчила Харківське державне художнє училище і працювала у художньо-рекламному комбінаті в цьому місті. А приїхавши до Полтави, працювала в Полтавській художній школі, у школі-інтернаті, вела художню студію.  Нині веде дитячу приватну студію. Художня діяльність формує в учнів культуру людських почуттів як найсильніших – любові, доброти, милосердя, так і найспецифічніших: почуття кольору, лінії, ритму, композиції, колориту та ін. Тому у своїй педагогічній практиці особливу увагу пані Тетяна  звертає на розвиток зацікавленості учнів художньо-практичною діяльністю через використання різноманітних технік та матеріалів, інноваційних технологій навчання. Кожен урок мистецтва не уявляє без створення особливої емоціональної атмосфери. Створює її за допомогою живого слова, живих діалогів з учнями. На заняттях із опанування практичних навичок  допомагає учням знайти «свою» техніку, улюблені матеріали, а можливо, й справжні мистецькі захоплення. Ознайомлює учнів з особливостями використання різних матеріалів і художніх технік.

На цій виставці показані твори сакрального характеру,  як полотна «Плачучий хрест» (2014 р.), «Водохреща», що мають неабиякий зміст та високу духовність! Цікаві роботи «Автопортрет» (1987 р.), «Вікно в моїй  харківській майстерні» (1987 р.).

 В 1992 році Тетяна Яблонська, академік Академії мистецтв СРСР, Народна художниця СРСР, відмітила її натюрморт, як кращий. На виставці у Художньому салоні (галереї мистецтв ) імені Миколи Ярошенка представлено багато натюрмортів, серед них  і «Філософія буття» (2020 р.), «Великодній натюрморт» (1987 р.), а ще «Свята вода». Сьогодні люди хочуть більше світла, тепла, сонця, і художники дарують все це іншим людям, розкриваючи свій внутрішній світ. Квіти є одним з чудесних проявів природи, що пробуджують наше почуття любові до прекрасного. Колись один мудрий чоловік сказав, що для щастя людини потрібно небагато: сонце, мелодія і квітка. Ми всі прагнемо зараз знайти свій душевний спокій, тому авторка  вирішила зобразити саме квіти. Збираючи квіти в букет, ми і не підозрюємо, що квіти мають свою історію та таємницю. Художниця активно працює у техніці олійного живопису. Жанровий діапазон – пейзаж, натюрморти, портрети, тематичні картини. На виставці можна побачити лірику міських квітів. Тут багато півоній та півників. Півонії в живописі художників носять дуже світлий характер, означають багатство, величність, любов і гідність. Картини Тетяни  так і називаються, як квіти, наприклад,  «Проліски» (2017 р.). В роботах художниці переважає яскравість і гармонія кольору. Ці роботи – дуже жіночі, бо вони про любов – про любов до світу, до речей і квітів, які є найпоширенішими й інколи найнепомітнішими та найвразливішими символами цього світу. Виставка показує креативні пошуки та експерименти у сфері композиції, кольору і форми які  майстерно демонструє сучасниця. У творах присутні різні техніки, стилі та спостерігаються дуже цікаві деталі, які справляють неймовірне враження. Талант, майстерність і щирість авторки присутні у кожній представленій роботі.

Гарна виставка ! Переселенці моєї команди отримали насолоду від споглядання красивих творів мистецтва ! Всі картини дуже теплі, красиві захоплюєшся. Хочеться посміхнутися і дивитись, дивитись !

                               Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ


Немає коментарів:

Дописати коментар