пʼятниця, 21 червня 2024 р.

«Музичні обрії Полтавщини, Луганщини і Криму»


 Продовжуємо публікувати матеріали  волонтера і нашої активної читачки Оксани Кравченко із багаторічного циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади». Сьогодні розмова піде про сучасних композиторів  України.

Нещодавно моя команда побувала на концерті «Музичні обрії Полтавщини, Луганщини і Криму» у приміщенні Полтавського академічного  обласного музично-драматичного театру імені Миколи Гоголя. Ми дуже рідко буваємо на подібних заходах, отож із нетерпінням чекали цього концерту. Нам сподобався концерт творів сучасних композиторів, які є представниками Полтавщини, Луганщини та Криму. Адже музика вражала своєю різноманітністю та глибиною емоцій. Композитор розкриває себе не в творі, а в момент передачі його музиканту, співаку. Виконавці не просто показали нам творчість сучасників, а взаємодіяли в ансамблі, переживали грою, що буває не так часто в нашому місті. Вела цей гарний вечір Тамара Парулава, композитор, педагог, музикант, а ще красива і розумна жінка, завдяки якій в Полтаві вже  не одне десятиріччя вирує музичне життя. Адже вона постійно ініціює та проводить конкурси, фестивалі і концерти в нашому обласному центрі, де відкриває полтавцям нові таланти. Для половини присутніх  у залі цей концерт став  теж відкриттям. Адже  слухачі не знали багатьох композиторів сучасності, та й частину молодих виконавців  цього свята музики почули вперше. 

У програмі прозвучали твори дев’яти композиторів: народного артиста України Віталія Скакуна, заслуженого діяча мистецтв України Олексія Чухрая, заслуженого діяча мистецтв України Костянтина Крепака,  Владислава Бєлоглазова, Шевкета Білялова, Володимира Карлаша, Віталія Ковтуна, Юлії Корженко,  Тамари Оскоменко-Парулава, голови ПОО Національної спілки композиторів України. Окрім трьох композиторів, це - молоді композитори:  Владислав Бєлоглазов - композитор із Луганської області - переселенець; Шевкет Білялов - кримсько-татарській композитор і наш з Полтавщини - Віталій Ковтун;  , всі є членами Національної спілки композиторів України. Захід відбувся за підтримки цієї організації.  У програмі представлені інструментальні твори й українські пісні на вірші: Тараса Шевченка, Лесі Українки та  Бориса Олійника, Дмитра Луценка, Володимира Тарасенка, Миколи Ляпаненка,  грузинського поета Давида Гурамішвілі в перекладі українською Миколи Бажана, інших.  У цьому концерті взяли участь дві заслужені артистки України Наталія Сулаєва і Вікторія Ягідка-Новохатько, які до того ж є прекрасними педагогами, вони  привносять у жанри щось своє — красиве та цікаве. Пані Наталія  душевно заспівала пісню «Говорили-балакали», де музику написав Олексій Чухрай на слова Бориса Олійника, а  пані Вікторія– ліричну  пісню «Коли дивлюсь глибоко в любі очі», музика Юлії Корженко на слова Лесі Українки. А ще  члени моєї команди прослухали арії з вистав Полтавського академічного  обласного  українського музично-драматичного театру імені Миколи Гоголя: «Ніч перед Різдвом» та «Конотопська відьма». Так, наприклад, «Пісню Оксани» на високому професійному рівні  виконала Лідія Кретава, «Пісню Вакули» - Олександр Дубовий, красиво  та гармонійно заспівали харизматичні  артисти театру також і в дуеті.  У захваті від їхнього виконання були не лише тонкі шанувальники прекрасного сценічного мистецтва, а й пересічні театрали. «Дует Олени Хоружівни і Дем`яна Халявського» чудово  заспівали Марія Тихонова  та Артем Батрак. Ми дуже уважно слухали і нам передавалися теплота,  ідеї, котрі проходять лише від вуст до вуст, як любов. Як  передача благодаті, як духовна спадковість. .  Слухаючи романс-поему  композитора Шевкета Білялова ми дивувалися музичними ходами та майстерністю гри солістки оркестру Ольги Константінової ( 1-ша скрипка). Олександр Сурженко, головний диригент оркестру театру, був на заході неперевершений. У Олександра Васильовича було таке одухотворене обличчя під час концерту, що якби в залі сидів скульптор, то створив би з нього скульптуру, де  передав  любов  до  вічної музики.

Проведення цього музичного вечора сприяло єдності митців та слугувало своєрідним гімном талановитим митцям, яких цінують та пропагують на теренах сучасних мистецьких закладів. Концерт показав,  що за умов повномасштабної війни, полтавська музична  культура, як частина української,  набула нового рівня. З’явились нові молоді таланти, котрі дуже щемливо вміщують свої думки у тексти та музику і видають пісні, які швидко стають популярними. А ще  у нас є ціла когорта молодих виконавців, які наступають на п`яти корифеям сцени. Радіємо, пишаємося!

                                Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ


1 коментар:

  1. Пречудовий концерт! Дякуємо організаторам заходу. Дякуємо журналісту КРАВЧЕНКО ЗА ВИСВІТЛЕННЯ ПОДІЇ.

    ВідповістиВидалити