середа, 19 червня 2024 р.

«Сліди вражень» Олени Шилімовець

 

Мої друзі побували на персональній виставці  Олени Шилімовець, члена НСХУ, яка відкрилася у Художньому салоні. Олена Миколаївна закінчила Полтавський національний педагогічний університет імені Володимира Короленка в 2012 р.  ЇЇ викладачами були: Ю. А.  Мохірева, Ю. А. Самойленко, О. О. Бабенко, Л. В. Бичкова та Л. М. Мужикова. Вона викладач образотворчого мистецтва, кераміки. У своїх творіннях Олена використовує не лише глину, а й дерево, скло, полотно.

Це побачили переселенці із Харкова, Лисичанська та Лозової на вернісажі. Художниця не втратила зв’язок з сучасними й історичними тенденціями, вона відкрита до нової інформації. Глина - символ міцності, будівництва, створення нового, відбудови… Поряд с бронзою та металом, глина виглядає більш теплою, рукотворною та фактурною. Олена перетворила глину на полотно стійкості, зафіксувавши дух нації в умовах війни. Кожна артцеглина —це наратив, мовчазний свідок внутрішньої сили і творчості української керамістки. Однак при цьому  її кераміка  більш емоційна, аніж чоловіча і має теплішу енергетику. Всі керамічні твори, показані на цій виставці у салоні дихають позитивом і сонцем, бо створені сонячною жінкою. На виставці демонструється як традиційна, так експериментальна кераміка. Серед творів представлено декоративні пласти, деякі мають інтерактивну складову, вони взаємодіють з глядачем і формують простір.

На площині живописних творів Олени  живуть жіночі образи, наприклад птахів, русалки. Їх очі пильно дивляться з минулого у теперішнє, ніби намагаючись передати своїм нащадкам мудрість пройдешніх поколінь та налагодити зв’язок із сучасним світом. Ця серія втілює пошуки контакту сучасного світу з природою, бажання знайти відповіді на запитання “хто ми є?”, “звідки ми прийшли?” та “куди ми йдемо?”. Орнаменти, якими оточені персонажі, відсилають нас до прадавнього світу. Під час роботи над серіями Олена шукала образи та сюжети, а також розробляла шляхи їх реалізації за допомогою експериментів з матеріалами. Поєднання яскравої колористики, площинність фону та об’ємність деталей створює образ протиріч, що оточують нас і водночас існують у глибинах нашого внутрішнього світу. Художниця знаходить натхнення для творчості у спогляданні рідних краєвидів. Її цікавлять традиційні ремесла та праця людей, що живуть у гармонії з природою. Творам Олени  властива оригінальність, це концептуальні, експериментальні мистецькі рішення та високі естетичні якості.

Експозиція виставки побудована так, що створено медитативний простір, який відносить глядача до легенд, міфів та казок  і дає можливість на певну рефлексію після побаченого.

Ця виставка сучасниці також черговий раз підтверджує тезу про розмитість граней між образотворчим і декоративним мистецтвом. Жіноче мистецтво є нині  універсальною мовою, яка допомагає вести широкий діалог із суспільством, сприяє професійному та творчому розвитку жінок, та промотує зростаючий вплив жінок на громадське життя і мистецтво як один зі шляхів для відновлення суспільної гармонії. Виставка пані Олени популяризує кераміку,  демонструє новий погляд на сучасне декоративне мистецтво не лише Полтави, а й України.

Музичне обрамлення заходу – виступ  молодого скрипаля-віртуоза  Дмитра Голобородова, арстиста Полтавського академічного симфонічного оркестру.

Найважливіше у  мисткині — це її спосіб дивитися на наш недосконалий  світ. Важливо, щоб глядач міг подивитися її очима на світ і відчути умиротворення,  радість, які несе її творчість.

                              Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ



Немає коментарів:

Дописати коментар