субота, 7 вересня 2024 р.

До 255-ти річчя нашого великого земляка Івана Петровича Котляревського

Продовжуємо публікацію матеріалів із циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади» волонтера і активної людини Оксани Кравченко, яка на пенсії  не сидить на лавочці, а займається корисною роботою для перселенців. Через її руки пройшло 7 поколінь переселенців із різних областей України.

На початку вересня члени моєї команди із Харкова та Лозової побували у літературно-меморіальному музеї Івана Котляревського на двох заходах, у рамках нового проєкту «Іван Котляревський – гордість Землі Полтавської». 

Лариса Лобінцева, науковий співробітник музею, провела чудову екскурсію про класика української літератури. Зокрема, ми дізналися про масонську ложу "Любов до істини", яка діяла в Полтаві з весни 1818 до березня 1819 р. Масонство, франкмасонство (у перекладі з французької франкмасон — вільний каменяр) — течія в суспільному русі, що ставила перед собою етичні завдання вдосконалення людства.  Це  була  одна з організаційних форм опозиційної дворянської громадськості. Засновник полтавської ложі — М. М. Новиков. У числі ініціаторів її заснування був І. М. Бібиков. Всього відбулося 21 засідання ложі "Любов до істини", перше — 26 травня 1818 р., на ньому обрано чиновників ложі. Шість чоловік, присутніх на установчому засіданні — М. М. Новиков, С. М. Кочубей, В. В. Тарновський, Л. М. Дьяков, І. П. Котляревський і С. Ф. Левенець — склали керівництво ложі. До неї входив  і Іван Петрович. Розповіла пані Лариса і про вшанування письменника, зокрема про відкриття йому пам`ятника, що відбулося 30 серпня 1903 року. У цей день у Полтаві зібралися посланці з усієї України, відомі діячі культури: Леся Українка, Михайло Коцюбинський, Микола Старицький, Панас Мирний, Василь Стефаник, Володимир Самійленко, Олена Пчілка та інші. Почесною гостею свята була 111-річна Варвара Лелечиха, яка працювала у родині письменника змолоду. А потім ми переглянули персональну виставку фотографії   відомого фотохудожника Олексія Самойленка «Чарівна подорож Шотландією», завдяки Артему Морозу, організатору виставок у цьому музеї, де більшість показано марин. І це не дивно, бо на сході  береги Шотландії  омиває Північне море, на півночі й заході Атлантичний океан, на південному заході — Північна протока та Ірландське море. Окрім того, Шотландія складається ще із близько 790 островів. Дивлячись краєвиди, ми згадували відомих шотландців, серед яких Роберт Брюс,  Вальтер Скотт, Роберт Бернс, Роберт Льюїс Стівенсон, Артур Конан Дойл, Адам Сміт. Всі фотознімки кольорові і дуже високої якості. Цей фотохудожник провів понад 40 виставок в Україні та європейських країнах. Вперше ми побачили його твори у Полтавському художньому музеї (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка і нам дуже сподобалося і ось у вересні відбулася нова зустріч із творчістю цього талановитого митця.

Ми дуже раді, що взяли участь у заходах до ювілею Івана Петровича. Дякуємо пані Ларисі за цікаву розповідь, а пану Артему за фотосесію.

Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ


 

1 коментар:

  1. Добре, що згадуєте і популяризуєте на фоні бездуховності сьооьтгдення.

    ВідповістиВидалити