четвер, 5 вересня 2024 р.

Стосунки між людьми різного віку

Продовжуємо публікувати матеріали волонтера Оксани Кравченко із багаторічного циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади».

У вересні розпочав роботу новий тренінг із Дмитром Медвєдєвим у бібліотеці-філії  № 5 під назвою «Стосунки між різними поколінням: як будувати, що заважає, спільні і різні цінності». За 2 роки співпраці ми пройшли багато тем, однак ця цікава всім полтавцям і переселенцям, бо стосується кожної людини. Цей тренінг складається з 3-х блоків і буде тривати протягом вересня по вівторкам.

"Всі ми родом з дитинства"? Так ось сенс цього полягає в тому, що психологія всіх напрямків вважає дитинство найважливішим часом. Адже саме тоді формується особистість людини, з усіма її задатками, і, на жаль, з усіма неврозами і проблемами. Батьки — це ті дорослі люди, яких дитина сприймає як величезну модель побудови світу. У перші роки свого життя маленька людина ізольована від усього, з чим стикається дорослий. Саме в ці ранні роки дитина формує більшу частину досвіду буття, спираючись на, здавалося б, ідеальну "модель" поведінки своїх батьків. У цьому маленькому світі, коли один рік для дитини, як ціле життя, вона формує своє розуміння життя. Років до п'яти-семи дитина живе в особливому всесвіті, де боги і найрозумніші та справедливі істоти - це її батьки. І більше навколо маленької людини нічого немає. Тому, якщо дитина виростає з переконанням, що «в світі немає любові», то потрібно звернутися до її раннього дитячого досвіду. Є висока ймовірність того, що в дитинстві батьки не зуміли дати малюкові ту любов, що була йому необхідна. Не дивно, що все подальше життя людина сприймає відповідно до того "гіпсового зліпка" і тієї "формочки", яку їй сформувало дитинство. Оскільки в тому, що ми часто опиняємося нещасні, уперті і просто не дуже розумні у своєму дорослому житті, винні тільки батьки, дорослим важливо брати на себе відповідальність за свою дитину.

Щоб виховати дитину, потрібно не займатися гіперпіклуванням, а служити їй в хорошому розумінні цього слова. Але основна проблема в тому, що поки батьки не почнуть самі працювати над собою і не навчаються будувати гармонійні стосунки між собою, вони не зможуть правильно сприймати свою дитину. Вони завжди бачитимуть свого малюка через власний світогляд і міцно усталені стереотипи. Зрозуміти дитину можна не через насолоду нею, а піклуючись про неї, виявляючи свою уважність і серйозність. Важливо зрозуміти та прийняти, що у дітей є свої погляди на життя і навіть якщо вони говорять щось незрозуміле, потрібно оцінювати й сприймати сказане серйозно. Не потрібно сміятися чи кричати на свою дитину, якщо вона сказала щось нерозумне. Навпаки, потрібно осмислити це і, за необхідності, намагатися направити її в правильне русло.

Дітям (в будь-якому віці) дуже важливо отримати від батьків підтвердження своїх успіхів, досягнень, успішного освоєння нових соціальних ролей. Тому треба пам'ятати про це і намагатися завжди ставитися з розумінням і любов'ю до своїх дітей, незважаючи на їхній вік та соціальний статус. Говорили ми на занятті  і про стосунки вчителів  та учнів, педагогів та студентів. 

Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ


 

1 коментар: