вівторок, 3 вересня 2024 р.

«Стійкість заліза, мудрість землі і твердість каменю»

Таку назву має спільна виставка живописних творів подружжя Івана та Влади Герцунів, що експонується в читальній залі бібліотеки-філії № 5. Іван Герцунь – науковий співробітник Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) ім. Миколи Ярошенка, Влада Герцунь – бібліотекарка бібліотеки-філії № 9 ЦБ ПМТГ. Головними персонажами робіт є гноми – підземні жителі з європейського фольклору та краєвиди їх легендарних місць проживання.

Гноми – вправні ковалі, шахтарі, охоронці скарбів та хранителі мудрості. Часом войовничі, часом добрі, гноми цілковито занурені у власну щоденну роботу та завжди охороняють своє приватне життя та свої землі.

На хвилинку ми опиняємось поруч з гномами – ловимо їх потаємні миті праці та радощів, як на картинах «Знахідка», «Дворф» та «Золоті години», радіємо від подвигів «Гнома - драконоборця», ховаємося від погляду короля гномів Вія…

Пейзажі нагадають глядачеві краї, що ви їх знайдете у скандинавських легендах чи німецьких казках – фентезійні гори, соснові ліси («Полудень», «Вечір в бору»), гірські картаті долини та стрімкі схили пагорбів («Чарівні поля», «Нора гномів на схилі»).

Особливий настрій духу, мовчазну красу природи, фольклорність і, навіть, містичність – ось що втілює добірка робіт на виставці.

Запрошуємо до перегляду!


1 коментар: