середа, 25 вересня 2024 р.

Заочна мандрівка в музейний храм

Полтавський краєзнавчий музей імені В.Кричевського – один з найстаріших в Україні. В ньому налічується близько 300 тисяч експонатів. Музей володіє найбільшим зібранням пам’яток і предметів історії, археології, природознавства, етнографії і культури. Про одну з колекцій – літургійний посуд євхарийстійного призначення розповіла користувачам бібліотеки-філії №5 науковий співробітник музею Ірина Власенко.

Храм, як святе місце молитви, де збирається спільнота для богослужінь, має цілий ряд особливих священних речей, які потрібні для здійснення цих богослужінь. Дуже важливим є посуд, призначений безпосередньо для таїнства Пресвятої Євхаристії. Це так званий євхаристійний набір – чаша, дискос, ложечка, звізда, які накриваються спеціальними покрівцями. З лекції-бесіди, яка супроводжувалась відеорядом присутні дізналися, що священні посудини можуть виготовлятися з дерева або металу, часто вони прикрашаються дорогоцінними каменями, тому являють собою значну художню цінність. Кожній священній посудині надається глибокий символічний зміст. 

Сам музей – це справжній скарб. Він містить безліч унікальних та неповторних експонатів, з якими читачів книгозбірні знайомлять музейні працівники.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар