середа, 4 вересня 2024 р.

Неймовірні

Вже давно жінки є успішними, сильними, незалежними, розумними і талановитими, і ще багато якостей можна перераховувати, але в усьому світі є жінки, які зуміли зробити щось першими, досягти успіху і визнання у своїй справі.

Мистецький простір традиційно був «чоловічою територією». Якщо жінки й потрапляли на сторінки історій мистецтв, то радше в ролях моделей, муз, а часом іще дружин або супутниць художників. Але ж майже в усі часи існували й художниці, яскраві, талановиті, відважні, хоч і не завжди рівні серед рівних. Та надто мало ми знаємо про них нині.

Бодай трохи відновити справедливість прагне Бріджит Квінн у своїй книзі «Неймовірні»: П'ятнадцять жінок, які творили мистецтво та історію». Ця книжка через приватний погляд Бріджит відкриває читачам цілий континент більш або менш знаного мистецтва – мистецтва, яке творили неймовірні жінки. 

Авторка не просто розповідає про улюблених жінок з історії мистецтва – разом із ними дослідниця переживає історію власних захоплень і відкриттів, заражаючи читача своїм ентузіазмом.

Існувало чимало караваджистів, та була лише одна караваджистка – це Артемізія Джентілескі (1597-1652) – італійська художниця, перша жінка, яка увійшла до складу Академії живописного мистецтва у Флоренції. З книги ми дізнаємся, яка драма привела Артемізію Джентелескі у Флоренцію, де вона стала улюбленицею Медичі?

Аделаїда Лабіль-Жияр (1749-1803) – французька художниця портретистка, засновниця першої Паризької жіночої школи. Дізнавшись при вступі до Академії живопису, які перешкоди виникають на шляху у жінки, яка побажала стати художницею, Аделаїда Лабіль вже в 1783 році відкриває в Парижі свою Жіночу школу живопису. Полотна-портрети Аделаїди Лабіль мали великий успіх, у тому числі у вищих колах французького суспільства. Художниці позували міністри, принцеси крові, представники титулованої аристократії. А хто змусив її спалити свій найамбітніший твір? 

«Мадемуазель Роза малює як чоловік» - (Теофіль Торе-Бюргер). Це про Розу Бонер (1822-1899) – французьку художницю, скульпторку, архітектурну креслярку, одну з найвизначніших анімалісток ХІХ ст.. Роза Бонер була популярнішою в Англії, ніж у рідній Франції, 1865 року імператриця Євгенія нагородила її офіцерським Хрестом ордена Почесного легіону, а 1894 року вона стане першою художницею – офіцером Ордена. Роза Бонер – художниця, вершниця, пристрасна мисливиця. На честь Рози названо кратер на Венері. 1909 року в її будинку відкрито музей Ательє Рози Бонер, у містечку Фонтебло на Плес-Денекур встановлено бронзову статую.

Великі біографії надихають. Велике мистецтво змінює життя.

Життєві шляхи п’ятнадцяти художниць, описані в книзі Бріджит Квінн, охоплюють діапазон від осяйної слави до цілковитої непомітності. Але кожна з цих жінок має свою історію та власну творчість, що може вплинути на наше розуміння мистецтва й успіху, а то й цілком змінити його.

Якщо хочете дізнатися  детальніше про життєвий шлях відомих мисткинь - завітайте до бібліотеки-філії №5 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ.

1 коментар: