вівторок, 1 грудня 2020 р.

Важливо бути обізнаним. СНІД.

В усьому світі щороку 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. У цей день у 1988 році відбулася зустріч міністрів охорони здоров’я всіх країн, на якій вперше пролунав заклик бути соціально терпимими і сприяти поширенню інформації про ВІЛ/СНІД.

Ця страшна хвороба вже отримала назву «чуми ХХІ століття», від неї немає ліків, її етимологія невідома, а ризик зараження дуже великий. Тисячі людей щорічно гинуть від СНІДу. І поки ніхто не знає, як боротися з цією хворобою.

Мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом полягає саме в тому, щоб привернути увагу людей до проблеми і надати якомога більше інформації, необхідної для того, щоб уникнути зараження.

У 2000 році стартував проект «Червона стрічка». Червона стрічка у формі перевернутої букви «V» є символом боротьби зі СНІДом, а також співчуття і надії на майбутнє без цієї чуми.

Дійсно, багато хто дотепер не знає, що таке СНІД і ВІЛ.

СНІД – це хвороба, яка ослаблює організм людини настільки, що він більше не може чинити опір хворобам.

С – СИНДРОМ

«Синдром» означає сукупність різних симптомів і хвороб.

Н – НАБУТОГО

Це означає, що він отриманий від когось ще, хто вже має вірус, що спричиняє хворобу.

І – ІМУННОГО

Це захисна система нашого організму, яка захищає нас від хвороби.

Д – ДЕФІЦИТУ

Імунна система слабшає, звідси і «дефіцит». Вона не може більше виконувати своє призначення – захищати тіло від хвороби.

Що таке ВІЛ?

В – ВІРУС

Вірус – це мікроорганізм, який не можна побачити навіть під найпотужнішим мікроскопом. Він часто ховається в людському тілі багато років, перш ніж спричинить хворобу. Навіть коли людина здорова, вона може передавати вірус іншим. Отримавши вірус, його не можна позбутись.

І – ІМУННОГО ДЕФІЦИТУ

Вірус руйнує імунну систему  організму. Через деякий час, організм не може захистити себе від хвороби.

Л – ЛЮДИНИ

Вірус живе тільки в людині,а не в тваринах або комахах. Він виявлений у кожній країні світу.

Доведено, що ВІЛ передається трьома шляхами: парентеральний (через нестерильний інструментарій, переливання інфікованої крові чи її продуктів), статевий, від ВІЛ-інфікованої матері до дитини (внутрішньоутробно, при вигодовуванні грудним молоком).

ВІЛ не передається від хворого до здорового під час обіймів, рукостискання, поцілунків. Тому

головне – не давати хворому приводу, що оточуючі його бояться. Хворі на СНІД потребують особливої уваги, дбайливого і душевного ставлення рідних та друзів. Таке ставлення необхідно, бо ці люди часто пригнічені, відчувають різні страхи.

Як же людина може дізнатися чи є в неї ВІЛ? Не існує видимих  ознак наявності ВІЛ в організмі. Тому людина може не знати про те, що вона ВІЛ-інфікована. Слід пам’ятати, що з моменту потрапляння ВІЛ в організм людини до моменту видимих симптомів СНІД може пройти 10 років. Тільки спеціальний аналіз крові на ВІЛ може визначити, інфіковано людину чи ні (так званий ВІЛ-статус людини).

У світі є багато документів, які регламентують права ВІЛ-інфікованих. В Україні такі закони також існують. Із запитаннями та для отримання додаткової інформації можна звернутися на Національну лінію телефону довіри з проблем ВІЛ/СНІД , де консультанти дадуть відповіді на питання про профілактику та діагностику ВІЛ-інфекції, а  психологи допоможуть повернути надію та повірити в себе і своє майбутнє. Можна також звернутися в кабінет анонімного консультування і тестування на ВІЛ, які є в кожному місті. У Полтаві – це обласний центр профілактики ВІЛ-інфікованих та боротьби зі СНІДом, який знаходиться по провулку Госпітальному, 5.

Щоб попередити захворювання або боротися з хворобою, бажано знати про неї все.

За більш детальною інформацією звертайтесь до бібліотеки-філіалу № 5, де в книгах та періодичних виданнях можна отримати відповіді  на питання, які  у вас виникли.

Пам’ятайте, що СНІД – це самознищення людства. Здоровий спосіб життя – запорука профілактики хвороби.

Єдина людина, що може вберегти вас від СНІДу – це ви самі!

Кожного року в бібліотеці відбувалися інформаційні заходи по профілактиці СНІДу. Зустріч студентської молоді з волонтерським загоном «Єдність» при УМСА.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар