вівторок, 22 грудня 2020 р.

Не міліє джерело народної криниці

Полтавщина – красивий, колоритний і гостинний край з багатовіковою історією, щедра земля якої багата на літературні, мистецькі, наукові таланти.
Полтавська майстриня акварелі Марина Рожнятковська добре знана не лише на батьківщині, а й далеко за її межами. Численні роботи художниці пронизані красою та гармонією світу, а також яскраво відображають жіноче світосприйняття.

Творче кредо художниці - романтично-ліричний реалізм і спроба увіковічити в своїх творах красу міст і природних ландшафтів України.
Марина  художник – живописець, членкиня Національної спілки художників України. Закінчила Харківське художнє училище, де навчалася у В. Чурсіна, В. Старикова, А. Безрука і Полтавський державний педагогічний університет ім. В.Г. Короленко.
Пише, в основному – пейзажі. Закохана в рідну Полтаву, вона створила цикл робіт, у яких  відтворила наймальовничіші куточки міста. Примітно, що деякі твори зображують місто таким, яким воно вже не є – наприклад, вулицю Соборності (колишню Жовтневу) без нагромадження кіосків. Картина так і називається – "Жовтнева".
Художниця пригадує, що перед нею ніколи не ставало питання, ким бути. У дитинстві жодна іграшка її не приваблювала, як фарби, пензлі та палітра, а улюбленими книгами були книги про живопис. Професійно Марина зайнялася живописом ближче до тридцяти. Раз і назавжди закохавшись у акварель, опанувала її також не одразу – напористою працею. В акварельних роботах – уся її душа. Художниця просто обожнює вибухові, яскраві кольори. Тож і її живопис експресивний, ритмічний, соковитий, різнобарвний, хоча у неї є і монохромні роботи, бо їй цікаво увесь час дивувати, бути різною, працювати в різноманітних стилях.
Живописні роботи Марини Рожнятковської  зберігаються у Львовському національному музеї ім.А.Шептицькогог, Полтавському краєзнавчому музеї ім.В.Кричевського та Полтавському художньому музеї ім.М.Ярошенка. Також численні її картини представлені в багатьох приватних колекціях, як в Україні, так і за кордоном. Художниця створює персональні виставки, а також приймає активну участь у міжнародних пленерах.
Восени цього року пані Марина була єдиною полтавкою мистецького колективу VI пленеру «Золотий Дінець», що відбувся в місті Чугуїв Харківської області. Сповнена новими ідеями і планами Марина збирається малювати картини з пам’яті в майстерні. Тож побажаємо мисткині творчого натхнення!


Немає коментарів:

Дописати коментар