вівторок, 15 грудня 2020 р.

Полтава - місто видатних людей. Художник Микола Ярошенко.

Наш край багатий на незвичайних, неординарних людей, які досягають висот у науці, мистецтві, літературі. Пропонуємо  згадати ще одне ім’я видатного полтавця. Микола Ярошенко (1846 – 1898) –видатний художник-передвижник, український  маляр-жанрист, який народився в сім’ї полтавського  шляхтича.

Змалку хотів стати художником. Але батько мріяв про військову кар’єру для сина й віддав його до Полтавського  кадетського корпусу. Там талант майбутнього художника відкрив викладач малювання І.Зайцев. По завершенні військової кар’єри,  у званні генерал-майора, повністю присвятив себе творчій праці художника. Товаришував зі знаним художником І. Крамським, Ярошенко його учень в імператорській Академії мистецтв. Член Товариства пересувних художніх виставок, після смерті І. Крамського став його керівником.

Твори художника сповнені гострого соціального змісту. Він зобразив тяжку долю народу, створив правдиві образи робітників і передової інтелігенції. Автор картин «Кочегар», «Ув’язнений», «Терористка», «Селянська дівчина». З-під його пензля з’явилась ціла галерея портретів відомих діячів науки, літератури, мистецтва : і. Крамського, Л. Толстого, Д.Менделєєва, І. Шишкіна та інших. Художник умів тонко підмічати індивідуальні риси людини, зазирнути в її душу. 

Окрім полотен побутового плану, серії чудових портретів, майстер пензля залишив для нас і наступних поколінь чимало пейзажних картин. Він все своє життя був закоханий у навколишній світ, дивовижні краєвиди матінки-природи. І всю цю красу Микола Олександрович  талановито відтворив своїм пензлем. 

Творчість Ярошенка була пов’язана з Україною.

Художник часто приїздив  на Полтавщину . Неодноразово бував у Полтаві, підтримував дружні стосунки з Г. Мясоєдовим, тут створив картини на українську тематику. Михайло Ярошенко  - автор понад 400 полотен і 1000 малюнків. Творчу спадщину заповідав рідній Полтаві.

З 2006 року Полтавський художній музей (Галерея мистецтв) носить ім’я Миколи Ярошенка. Основу Полтавського художнього музею створила мистецька колекція Ярошенка. Це – твори малярства і альбоми малюнків художника.

Детальніше дізнатися про життя та творчість великого земляка ви зможете,  завітавши до бібліотеки-філіал № 5.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар