пʼятницю, 18 грудня 2020 р.

Святий Миколаю, я тебе чекаю

В Україні з давніх-давен 19 грудня з особливим шануванням   відзначали свято Миколая.

Хто він, той святий Миколай на котрого так чекають діти?

Легенда оповідає, що у дитинстві(а ріс Миколай у заможній родині) горнувся хлопчик до бідних, скривджених, голодних та калік. Він змалку щиро молився і просив у Господа справедливості, миру, добра, прощення і милосердя. Миколай  приходив на допомогу бідним знедоленим людям у найскрутніші хвилини життя. Робив добро, не чекаючи на подяку і славу. І тому його ще за життя називали «батьком сиріт і бідних». Всім серцем любив дітей і кожному хотів подарувати бодай крапельку своєї любові.

У народі існує легенда, що вночі з 18 на 19 грудня святий Миколай ходить  від хати до хати і дарує слухняним  діткам подарунки, які кладе їм під подушку, у черевик біля порога чи у глиняний полумисок, що ввечері перед сном діти ставлять на підвіконня. А неслухам святий із натяком приносить різочки, що залишає у куточку.

У день перед святом діти згадують всі свої добрі і злі вчинки та порівнюють, чого більше. Чи буде подарунок, а чи, можливо, різочка? Бо цей прутик є попередженням дитині, що час задуматися над своєю поведінкою і виправитися.

Ти сьогодні скорше  спать лягай, 

Бо прийде у гості Миколай.

Бачиш, перша зіронька горить, -

То вже Миколай до нас спішить.

В нього коні білі, наче сніг, 

Борода сивенька аж до ніг.

У сріблясті саночки сіда, 

І за вітром в’ється борода.

Миколай про діток знає все, 

Подарунки кожному несе.

Має для дитячих подушок

Подарунків повно, аж мішок!

Уранці діти з радістю знаходять подарунки, а ті, хто прогнівав чимось батьків, знайшовши гостинець, радіють ще й від того, що дорослі не сердяться на них за пустощі. 

Життя святого Миколая дає нам важливий урок – бути щирими, лагідними, працьовитими і милосердними! Адже дарувати щастя людям, які поруч, - найголовніше багатство у житті. А вам, діти, він дарує свою любов і благословення.

Працівники бібліотеки-філіалу № 5 вітають всіх зі святом і запрошують  до своєї книгозбірні дітей та дорослих більше дізнатись із книг та періодики про зимові народознавчі свята та з насолодою почитати вірші про свято Миколая.


Немає коментарів:

Дописати коментар