четвер, 3 червня 2021 р.

В епіцентрі подій – журналіст

Ще прабатьки стверджували: якщо усне слово розчиняється в повітрі, то написане залишається. Інколи навіки. Журналістику називають дуже образно – «терміновою словесністю». Важко уявити сучасне суспільство позбавленим інформації та комунікаційних мереж. Не загубитися у бурхливому потоці новин нам допомагають працівники мас-медіа.

Головне покликання журналіста – донести до людей подих сучасності, розкрити найхарактерніші риси конкретної дійсності, завжди бути в епіцентрі подій, у найгарячіших точках нашого життя.

Майстер слова повинен швидко осмислити факт і оперативно передати матеріал у своє видання. А ще, крім уміння володіти словом, журналіст має водночас бути й політиком, і дипломатом в одній особі, добре знати проблеми і економіки, і сучасного суспільного життя. Масово-інформаційна діяльність надає фахівцю широкі можливості самореалізуватися. Здійснюючи свою професійну діяльність, журналіст виступає під час інтерв’ю в ролі психолога, він мусить бути гарним комунікатором і вміти «розговорити» співбесідника. Збираючи інформацію він повинен виявити акторські здібності, зуміти, де це потрібно залишатися непоміченим, спрацювати у ролі стороннього спостерігача, в іншому місці сподобатися співрозмовнику, адже творчість починається не за робочим столом з написання тексту, а зі збирання інформації, з віднаходження цікавої теми для повідомлення чи журналістського розслідування. Професія зобов’язує опинятися в гущині подій, осягати глибинний зміст явищ, причин і наслідки і витлумачувати їх для загалу.

Хочемо звернути вашу увагу на те, що періодична преса України і нашого полтавського краю розмаїта і віддзеркалює погляди, інтереси й потреби практично усіх верств населення. З різногалузевими періодичними виданнями можна ознайомитися у бібліотеці-філіалі № 5. Найбільшою популярністю серед читачів користуються газети «Зоря Полтавщини», «Вечірня Полтава», «Полтавський вісник», «Полтавська думка». Ці місцеві видання є нашою живою історією. Скільки цікавого, пізнавального і хвилюючого друкується у кожному випуску, де втілено талант, працю цілого творчого колективу. Всі полтавці заочно добре знайомі з журналістами улюблених видань.

Сучасні засоби зв’язку, інтернет-технології диктують інші підходи до журналістської роботи. Мережею щодня користується багато людей. Інтернет-журналістика викликає цікавість, а інтернет-видання мають свої власні нові аудиторії.

Завдяки публікаціям, репортажам, радіо телеефірам читачі отримують об’єктивну інформацію про суспільно-політичні події, соціально-економічний розвиток країни та регіону.

Тож, вітаємо всіх майстрів пера з професійним святом – Днем журналіста!


 

1 коментар:

  1. Велика вдячність Лідії Григорівні за душевну розповідь про журналістів.Спасибі за повагу і гарні слова на адресу людей, які присвятили життя цій потрібній справі.

    ВідповістиВидалити