вівторок, 15 червня 2021 р.

Сподівання полтавця

Шановні читачі бібліотеки-філіалу № 5, ми продовжуємо цикл «Моя Полтава - мої роки і спогади». Сьогодні поговоримо про нову  книгу нашого талановитого  сучасника Кіма Скалацького, на попередні я вже звертала вашу увагу.

Оксана Кравченко

Кім Григорович відомий історик мистецтва, багато років очолював Полтавський художній музей. У багатьох полтавців зберігаються фото, зроблені ним. Адже це прекрасний фотохудожник. До нього зверталися за порадами стосовно своєї мистецької долі десятки художників-початківців і всі рекомендації були слушними. Саме цей чоловік відчував митця, як ніхто, і розумів на якому напрямку образотворчого чи декоративно-ужиткового мистецтва він досягне своєї вершини. Жодного разу  у своїх прогнозах Кім Григорович не помилився. Це довели роки… За роки праці у музеї він відкрив полтавцям десятки імен митців наївного малярства краю. Зібрав безцінну колекцію картин  полтавських  митців ХІХ - ХХ ст.. Це своєрідний подвиг керівника  музею України. Він був чесним і послідовним на цій посаді, робив усе можливе і неможливе для збереження традицій музейної справи України.

В лютому 2021 р. в видавництві ТОВ «АСМІ» вийшла 7 збірка К. Г. Скалацького під назвою «Сподівання LENTO». Слово «LENTO» з латині означає повільний. Тут подані  вірші, присвячені різним порам року. Є вірші про наше місто, як «Полтавський ампір», «Березень на «Опитній» станції».  Розповідає Кім Григорович і про своє дитинство у вірші «Красний Лиман, 1942 р.». Фактично вся його родина відчула на собі жахіття війниА розповідає у вірші про те, як святкували зелені свята 1942 року. Як він рвав чебрець і висипав його на підлогу в хаті , старанно прикрашав ікони Спаса і Матері Божої . А бабуся сумно дивилася на онука… От такі правдиві поетичні  замальовки спогадів дають нам - людям ХХІ століття відчути дух того часу. 

Багато творів у книзі  написано на замовлення полтавського графіка, члена НСХУ Галини Рідної, із якою багато років товаришує автор… Він думає про долю України, переймається її бідами і болем. 

Оксана Кравченко , член НСЖУ і МСПУ


 

2 коментарі:

  1. КІМ СКАЛАЦЬКИЙ ЗАСЛУГОВУЄ, ЩОБ ПРО НЬОГО ПИСАЛИ. МИ ЧАСТО ЗАБУВАЄМО ТИХ ПОЛТАВЦІВ, ХТО НА ПЕНСІЇ.ДОБРЕ, ЩО ЖУРНАЛІСТ ОКСАНА КРАВЧЕНКО НАГАДУЄ ПРО ТАКИХ ТАЛАНОВИТИХ ЛЮДЕЙ, КОТРІ НЕ ЗДАЮТЬСЯ СТАРОСТІ ТА ХВОРОБАМ, А ПИШУТЬ, МАЛЮЮТЬ І ЖИВУТЬ НА ПОВНУ...

    ВідповістиВидалити
  2. Кім Скалацький прислужився нашому краї на ниві краєзнавства, музейної справи. Спасибі, що згадуєте. Треба нагадувати молоді про знакові постаті нашого обласного центру. Продовжуйте потрібнеу справу.

    ВідповістиВидалити