понеділок, 16 серпня 2021 р.

Краса навколо нас

Полтава – мальовниче місто з древніми будівлями минулих століть і сучасною архітектурою, багатим рослинним світом у численних парках та скверах. Немало її парків обвіяні історією. Найстаріший з них – Полтавський міський парк культури та відпочинку «Перемога».

Історія парку сягає в ХІХ століття. У 1802 році Полтава стала центром губернії, а кожне губернське місто повинно було мати місце «для гуляння публіки». І тоді за ініціативою генерал-губернатора князя Олексія Борисовича Куракіна на південно-східній околиці Полтави було закладено міський сад. Князь купив під нього земельну ділянку і подарував місту. А князь Сергій Вікторович Кочубей подарував полтавцям чудовий гай з віковими дубами, що ріс поряд. І його теж приєднали до міського саду. Створенням парку в пейзажному стилі займався губернський архітектор Михайло Амвросимов. З часом сад розрісся, займав велику територію з бузковими алеями, дубовим гаєм, розаріями.

На початку 40-х років ХХ століття міський сад називався  парком імені Івана Франка. У святкові та вихідні дні там грали симфонічні та духові оркестри. Круглий рік працювали спортивні майданчики та одноденний будинок відпочинку.

Після Другої Світової війни полтавці відродили міський сад, який почав називатися парком культури і відпочинку «Перемога». На території з’явилися атракціони: гойдалки-човники, дитячі каруселі та літній театр. Взимку головною розвагою було катання зі схилів парку на лижах та санчатах.

А на початку 60-х років у парку з’явився об’єкт, який особливо привернув увагу всієї дітвори. Містом поширилася чутка, що нібито у парку «Перемога» приземлився справжній двомоторний літак… Про цікаву історію появи літака можна дізнатися з краєзнавчої літератури
бібліотеки-філіалу № 5.

Пізніше в парку «Перемога» встановили парашутну вишку, яка імітувала вільне падіння під шовковим куполом. Охочих стрибнути було чимало. У другій половині 60-х років вишку демонтували і встановили новий висотний атракціон «Оглядове колесо». З його 30-ти метрової висоти відкривається чудова панорама міста.

З 1970 року «Перемога» має статус «Садово-паркової пам’ятки мистецтва». Тут ростуть дуби, клени, ясени, які пережили майже 100-річну історію Полтави, а на затишних алеях під розлогими кронами дерев люблять відпочивати полтавці.

У 1970-1980-х роках працював майданчик атракціонів, користувалася популярністю «Кімната сміху», а у вихідні дні проводилися найпопулярніші танці у місті.

У дні проведення масових народних гулянь до парку приходили майже всі жителі міста, щоб на Співочому полі Марусі Чурай подивитися концерт, який обов’язково закінчувався святковим салютом.

І зараз міський парк культури та відпочинку «Перемога» - одне з найкращих місць у Полтаві для активного відпочинку. Тут кожен відвідувач знайде собі розвагу для душі чи просто відпочине на природі.

  


1 коментар:

  1. Дуже люблю цей парк.Але нині він такий занедбаний стоїть. Просто боляче дивитись. Спасибі бібліотекарям цієї бібліотеки, що нагадують нам про нього, його історію і розквіт.

    ВідповістиВидалити