суботу, 7 серпня 2021 р.

Полтавська обласна бібліотека імені Івана Котляревського відзначила ювілей

Продовжуємо цикл нашої землячки Оксани Кравченко «Моя Полтава - мої роки і спогади», започаткований минулого року. У серпні подаємо коротенькі спогади про події культурного життя Полтави.

Непомітно пробігла чверть століття, а мені здається, що лише вчора я віднесла інформацію у газети про 100-річний ювілей цієї бібліотеки. Інформація про Полтавську обласну універсальну бібліотеку імені Івана Котляревського вийшла, проте без мого прізвища, як часто бувало в ХХ столітті у місцевих ЗМІ. Я була єдиним журналістом, котрий нагадав полтавцям про цей ювілей. Нині  вже - 125 років. Бібліотека відзначила ювілей  торік, напередодні українського свята бібліотекарів, виданням бібліографічного покажчика «Полтавській обласній універсальній бібліотеці ім. І.П. Котляревського - 125». Презентація книги відбулася у літературній вітальні 29 вересня 2020 року, із дотриманням норм карантину. На презентацію прийшли читачі й автори публікацій, бібліотечні працівники. Серед них такі відомі полтавці, як Віталій Ханко, мистецтвознавець і бібліограф, та Віктор Самородов, доцент Полтавської державної аграрної академії. Вони дали високу оцінку роботі бібліотеки і цьому унікальному виданню. Виступив на презентації Борис Тристанов, будучи радіо-електриком за освітою та істориком за покликанням, він створив  унікальний сайт «Історія Полтави». На заході  у літературній вітальні пан Борис дав деякі корисні поради бібліотечним працівникам стосовно популяризації інших бібліотек краю. За що йому висловила подяку  ведуча  Марина  Федорова і подарувала бібліографічний покажчик.

Укладачі книги: Марина Федорова, завідувач відділу краєзнавства; Лариса Карпенко, провідний бібліотекар; Ганна  Дідусенко, головний бібліограф відділу краєзнавства.  Редактор К. М. Щира, провідний бібліограф редакційно-видавничого відділу. Відповідальні  за випуск Тетяна Зеленська, директор ПОУНБ ім. І.П. Котляревського та Людмила Власенко, заступник директора з інформаційних технологій. Книга вийшла друком у Полтаві в  ТОВ «АСМІ» у 2020 році.  У ній - 156 сторінок. Це досить солідне видання, єдине у своєму роді у нашому краї. Мета видання - ознайомити полтавців із діяльністю найбільшої книгозбірні Полтавщини протягом 125-ти років її існування в обласному центрі та показати основні напрямки роботи. У збірнику - вступна стаття «Від укладачів», «Сіячі малого, але доброго зерна», де в хронологічному порядку зібрані публікації про бібліотеку з 1941 по 2020 рр., «Алфавітний покажчик авторів та «Іменний»(персоналії). У другому розділі найстарішою публікацією є «Отчет Полтавской общественной библиотеки за 1896 год», що був надрукований у Полтаві у 1897 році. Є у цьому покажчику десятки моїх публікацій під своїм прізвищем та Катерина Оксамит і Галина Бойко, а інші  під ще 19-ма  псевдонімами, яких набереться добра сотня, не потрапили на сторінки книги. Тому про об’єктивність  цього ювілейного видання говорити не можна.

Оксана Кравченко член НСЖУ, МСПУ




 

Немає коментарів:

Дописати коментар