вівторок, 10 серпня 2021 р.

Класика з посмішкою. Станіслав Лем

Станіслав Лем — польський письменник, визнаний майстер наукової фантастики. Найпопулярніший з авторів Польщі за кількістю перекладів у світі. 

Народився 12 вересня 1921 року у Львові, де провів дитинство та юність.  З дитинства любив читати книги і мав невгамовну фантазію, що змушувала хлопчика придумувати фантастичних тварин, неіснуючі королівства з повним набором атрибутики і виписувати самому собі перепустки в фантастичні світи, що приховують небачені скарби. Через німецьку окупацію перервав навчання в медичному університеті (1941). Після переїзду родини до Кракова (1945) закінчив Ягеллонський університет. Деякий час майбутній письменник працював за фахом. Але любов до літератури виявилася сильнішою, хоча медична освіту згодом відбилась і на тематиці книг, і на підході до опису світу.

Попри невдалі спроби у реалістичній літературі, успіх автору принесла книга фантастики «Астронавти» (1951). Відтоді майже щороку виходив новий твір.

Творчий доробок Лема – це 16 романів та десятки повістей і оповідань, об’єднаних у цикли «Кіберіада», «Розповіді про пілота Піркса», «Абсолютний вакуум».

Українською мовою видано твори у п’яти томах («П’ятикнижжя Лемове», 2016-2017, видавництво «Навчальна книга – Богдан»), а також окремі книги: «Із зоряних щоденників Ійона Тихого», «Непереможний», «Соляріс», «Казки роботів», «Фіаско», «Повернення із зірок» та інші.  «Із зоряних щоденників Ійона Тихого» – один із беззаперечних шедеврів С. Лема. У цьому циклі є все те, за що поціновувачі такого виду літератури люблять автора: іскрометний гумор, і дивоглядні ідеї, і тонка іронія, і подиву гідна мудрість. Такої ж любові читача заслуговує і заголовний герой – зоряний капітан і невтомний дослідник космосу Ійон Тихий, який знай мандрує собі світами. І що з того, що ті світи зазвичай холодні й чужі?! Зате там не відають про нудьгу і не дають собі спокою. А це вже немало.

Потрапивши у петлю часу та зазнавши аварії, Ійон одночасно зустрічається з  собою минулим з понеділка та майбутнім  з п’ятниці. Але ж як важко, виявляється,  знайти спільну мову з самим собою, об’єднати зусилля, згуртуватися, бо кожен Я хоче бути лідером. Сварки, бійки, а зореліт стрімко мчить до краху.

З кращими намірами зірковий капітан прибуває на планету Амауропію. За допомогою винаходу професора Тарантога, що може розширити або звузити час, головний герой допомагає місцевим жителям прискорити еволюційний процес. Але «best the enemy of the good».

Мандруючи світами, уславлений капітан зустрічається з різними формами життя, технологічним розвитком, віруваннями та побутом. Потрапивши на одній з планет до місцевої школи на випускні іспити, Ійон вислухав блискучу доповідь про неможливість життя на маленькій нікому не відомій планеті Земля. 

І хоч сонце має фіолетовий колір, в кущах співають птеродактилі, життя не можливо без азоту, Лем описує проблеми нашого світу

Ну і звичайно, найголовніше питання, яке хвилює всіх хто прочитав книгу - що ж таке сепулька?




1 коментар:

  1. Прекрасне знайомство з творчістю С. Лема. Спасибі бібліотекарям-інтелктуалам.

    ВідповістиВидалити