суботу, 14 серпня 2021 р.

10 років екскурсії про перебування Т. Г. Шевченка в Полтаві

Наукові співробітники літературно-меморіального музею І.П.Котляревського багато років досліджували шлях Т. Г. Шевченка в Полтаві. Перше заочне знайомство Шевченка  з Полтавою відбулося  через «петербурзьких полтавців» в найщасливіший період життя  і творчості - «академічний».

Мандри Україною «періоду трьох літ» - це подорож Полтавщиною. Його останні спроби  знайти родинне щастя й одружитися пов’язані з нашим краєм теж. Із Полтави пролунали останні привітання з днем народження і перші кроки у справі пошанування світлої пам`яті Кобзаря, музеєфікації місця його упокоєння теж пов’язані з полтавцями. Результатом клопіткої науково-дослідницької праці стала пішохідна екскурсія «Шевченко на землі Котляревського», що була презентована в березні 10 років тому. А ще Євгенія Стороха, тоді старший науковий співробітник літературно-меморіального музею І.П.Котляревського,  написала путівник «Полтава у долі і творчості Тараса Шевченка», до 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича, що був надрукований у 2014 р., як продовження серії літературних путівників розпочатої у 2009 р. в рамках заходів міської програми «Полтава туристична». За десятиліття, що минуло, сотні полтавців та гостей міста із вдячністю згадують цю надзвичайно інформативну та цікаву екскурсію. Кожного року наукові співробітники додають якісь родзинки до неї.

До сьогодні у Полтаві збереглись ті пам’ятки, котрі Тарас Шевченко оглядав та  малював: Хрестовоздвиженський монастир  та хата І.П. Котляревського. Екскурсія розпочинається на Соборному  майдані. Це умотивовано, адже   саме тут,  найбільш  вірогідно,  зупинився  Т. Шевченко  на час перебування у Полтаві.  Це був дім  сусіда Івана Котляревського  генерала Андрія Лук’яновича (тепер орієнтовно  територія ресторану «Лілея»). Звідси  починав знайомство з Полтавою  Великий Кобзар. Краса навколишньої місцевості, мальовничі околиці, срібні тополі над Ворсклою  полонили поета. Із Соборної  гори  він побачив три  полтавські пагорби, на яких   поставало місто упродовж століть, величний храм Успіння Пресвятої Богородиці. Під час знайомства з  історичними  пам’ятками Соборного майдану  дізнаємось про історичну забудову полкової Полтави  ХVІІ-ХVІІІ ст., принцип  прокладання вулиць та вуличок  старосвітського міста, їх назви, образно реконструюємо вид міського майдану часу І.П. Котляревського – з храмом, Подільською вежею,  Білою альтанкою.  Знайдемо той майданчик, звідки   Шевченко виконав  малюнок оселі Івана  Петровича Котляревського.

«Нині будемо говорити про Полтаву і облаштування пам`ятника Кобзарю в  нашому місті, відкривати таємниці місць, що пам`ятають його подих»,  - сказала Марина Голубнича, заступник директора музею. «6 травня 1861 року, коли труна з тілом Шевченка була доправлена до Києва, полтавські шанувальники творчості - начальник Полтавської поштово-телеграфної контори Лобода, викладачі Полтавського кадетського корпусу та благодійниця Єлизавета Милорадович, українська громадська діячка і тітка гетьмана Павла Скоропадського посадили дуб у приватному саду Гуссона, що знаходився за річкою Тарапунькою на межі передмістя Павленок.  Це був перший живий пам`ятник Кобзарю у світі. Проте не єдиний, адже 29 квітня 1911 року, після завершення будівництва школи імені Івана Котляревського на узвозі Подолу, поблизу школи висадили три дубочки - на честь Івана Котляревського, Тараса Шевченка та Миколи Гоголя. У роки Великої Вітчизняної війни будинок зруйновано. Дуби загинули. Нині там знаходиться житловий будинок. Саме полтавці першими на офіційному рівні заявили про те, що хочуть встановити пам`ятник Шевченку у нашому місті. Це була громада Золотоніського повіту, яка тоді входила до складу Полтавської губернії. У 1904 році рішенням своїх зборів вона оголосила про збір коштів на спорудження пам`ятника в Полтаві. 95 років тому, 12 березня 1926 року облаштували пам`ятник у Петровському парку, що зберігся й донині.» 

Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ


 

1 коментар:

  1. Гарна ідея працівників музею Івана Котляревського. Прекрасно, що є кому її популяризувати в нашому місті. Цикл Оксани Володимирівни охоплює багато сторінок життя.Нехай буде іще довго.

    ВідповістиВидалити