понеділок, 2 серпня 2021 р.

Велич української пісні


Хто любить свій народ, хто любить свою рідну мову, той любить, шанує, береже й рідну пісню. Пісня – це душа народу, пісня – це щира розмова з своїм серцем, і тому-то рідна пісня така мила нашому серцю та нашій душі…
                                                        Іван Огієнко 

Упродовж багатьох століть народ створював своє геніальне просте й величне мистецтво: казки, билини, думи й пісні, виникнення яких пов’язане із трудовими і обрядовими процесами. Ці твори передавалися із уст в уста, переходили із покоління в покоління. Народне мистецтво – це наша спадщина і ми маємо берегти і примножувати традиції свого народу.

Українська народна пісня – багатогранне явище, голос народу, який передає всю його історію, мораль, мрії і прагнення.

Пісня колискова, весільна, лірична супроводжує нас все життя. Вона ріднить нас тремтливими своїми звуками, живе в душі кожної людини і, як вічне світло, осяває нам життя. Пісня оспівує все на світі, все, що важко передати простими словами. Її дивна, чарівна сила, незвичайна природна чистота, суворість і ніжність, своєрідна проста і всесильна краса надихала й живила творчі генії письменників і композиторів, художників і мислителів, і є часткою величезного мистецького доробку народу. (Народні пісні «Гей у лузі червона калина», «Засвіт встали козаченьки», «Ой у полі жито».)

У пісні величне, трагічне й героїчне минуле України. У ній – і любов, і ненависть, і радість, і горе, гнів і ніжність. У пісні – краса рідної природи і дівочої вроди, лицарська мужність і материнська вірність, вікова мудрість народу.

Неможливо переоцінити значення народної  пісні. Невіддільна від життя, задушевна, проста, українська народна пісня вражає ліризмом, хвилюючою розповіддю і неперевершеною мелодійністю.

У народних піснях «Ой у лузі та ще й при березі», «Повіяв вітер степовий» вилилася  вся доля і справжній характер України. Ми сприймаємо їх  як живих свідків далекого і тривожного життя наших предків. Послухайте пісні «Ой дівчино, шумить гай», «Гандзя», «Ой у вишневому садочку», «Стоїть гора високая», «У сусіда хата біла». Пісня – феноменальне явище людського духу. А українська пісня – то взагалі неповторне і незрівнянне диво у світовій музичній культурі. Це живе мистецтво, найблагородніша частка людської діяльності.

Усі, хто залюблений в українську народну пісню, завітайте до бібліотеки-філіалу № 5, щоб за допомогою літератури з фондів книгарні розширити знання про жанри і тематику народних пісень, збагатити свої знання про багатоплановість української пісні, а ще можна дізнатися цікаву історію народного шлягера, як про популярну українську пісню «Їхав козак за Дунай».
Тож любимо і оберігаємо українську пісню, незрівнянний пісенний світ українського народу.

1 коментар:

  1. Спасибі за таку гарну публікацію нашим полтавочкам. Українська пісня - це наш дороговказ, це наша історія і наше майбутнє. Продовжуйте гарну справу, розповідайте про народні пісні.

    ВідповістиВидалити