пʼятницю, 29 жовтня 2021 р.

Майстриня з декорування пряників

Продовжуємо цикл нарисів та замальовок  нашої краянки Оксани Кравченко «Моя Полтава - мої роки і спогади».

Вперше я познайомилася з Наталією Переяслівською  з села Ковалівка, що нині знаходиться у Миргородському районі на Полтавщині, на 168-ій річниці від дня народження Володимира Короленка.

На його садибі ця пані проводила майстер-клас  для 10 бажаючих полтавців, що завітали на іменини письменника-демократа. Наталія Миколаївна за фахом педагог дошкільної освіти. Вона закінчила Глухівський педагогічний університет. 22 роки пропрацювала у дитячому садочку у рідному селі. І, як часто буває її звільнили. От тоді ця пані розпочала пошуки того, що дасть заробіток. В інтернеті знайшла матеріали про техніку  розпису пряників. І от два роки вона успішно цим займається. Через інтернет - магазини замовляє харчові барвники. Робить вона розписи до усіляких свят та весіль. Чоловік  Юрій Іванович майструє вирубки (відтиски). Він працює у газовій службі. Так з`являються метелики, квіти, фрукти, що вже полюбилися полтавцям. Розписує вона і тваринок, героїв  сучасних мультфільмів. У них двоє дітей. Олена закінчила Шищацький ліцей, а Олександр працює у сфері обслуговування автомобілів. 

Ця мешканка села добре знає життєвий шлях  письменника та публіциста Володимира Короленка, адже багато років проводила екскурсії на дачу Короленка в Хатках, працюючи в «Агроекології» організатором громадських заходів. Тому її запросили на іменини 27 липня 2021 р. на садибу автора «Сліпого музиканта», щоб вона показала, які рослини були в садку та на огороді в Хатках у родині видатного земляка. На майстер-класі люди розписували пряники саме тими плодами, що вирощував Короленко в своєму садку.

Оксана Кравченко член НСЖУ та МСПУ


2 коментарі:

  1. НАТАЛІЯ ПЕРЯСЛІВСЬКА НЕВІДОМА ПОЛТАВЦЯМ І ДОБРЕ, ЩО ЖУРНАЛІСТ ПИШЕ ПРО НЕЇ ТА ТАКИХ ЛЮДЕЙ.ТАЛАНОВИТІ ПОЛТАВЦІ, ЗАВДЯКИ ТАКИМ ПУБЛІКАЦІЯМ, СТАЮТЬ ВІДОМІ ШИРОКОМУ ЗАГАЛУ.СПАСИБІ БІБЛІОТЕЦІ ЗА НАДАНУ ЧИТАЧАМ МОЖЛИВІСТЬ ДІЗНАВАТИСЯ ПРО ТАЛАНОВИТИХ ЗЕМЛЯКІВ.

    ВідповістиВидалити
  2. У НАС БАГАТО ТАЛАНТІВ І НЕ ПРО ВСІХ ПИШУТЬ ТА ЗНІМАЮТЬ ФІЛЬМИ. РОБИТЕ КОРИСНУ СПРАВУ, ПРОДОВЖУЙТЕ.

    ВідповістиВидалити