пʼятницю, 30 червня 2023 р.

Ліст

Продовжуємо публікацію матеріалів постійної дописувачки  і волонтера Оксани Кравченко із циклу 2 Моя Полтава – мої роки і спогади». І знову мова піде про музику і композитора.

Його епоха була розквітом концертного піанізму і Ференц Ліст знаходився в авангарді цього процесу, розвинувши віртуозні технічні можливості. Як композитор, Ференц Ліст здійснив масу відкриттів в області гармонії, мелодики, форми та фактури. 

Він створив нові інструментальні жанри – рапсодія та симфонічна поема. Про це на концерті академічного симфонічного оркестру в Полтаві розповіла Аліна Синяговська, ведуча заходу. Особливе місце в творчості Ференца Ліста займала духовна музика. Композитор писав ораторії, поклав на музику низку псалмів, а також став автором реквієма та угорської коронаційної меси. У 50-их роках Ференц Ліст прийняв нижчі свячення у Римо-Католицькій церкві. Ференц Ліст також вів педагогічну діяльність. До нього у Веймар приїжджали піаністи з усієї Європи. У залі власного будинку піаніст давав відкриті уроки, за які ніколи не брав плати. Серед його літературних робіт – книга про Фридеріка Шопена, книга про музику угорських циган, а також велика кількість статей.

Найяскравішому представнику фортепіанної школи Ференцу Лісту було присвячено квітневий  концерт Полтавського академічного симфонічного оркестру. Ліст став першим шоуменом за роялем. Надзвичайно ефектним віртуозом. Дивно, як при цій зовнішній виразності йому вдалося бути ще й новатором у композиції. Але вдалося: його твори вражають не лише блиском, але й винахідливістю та глибиною. Він був  не тільки піаністом-віртуозом, а також автором великої кількості хорової, вокальної та симфонічної музики. Зокрема, у його доробку – шість творів, присвячених гетьману Івану Мазепі. Вмів дивовижно працювати з людьми, тонко їх відчував. А ще це був просто приголомшливий чоловік. Красень, денді, любив по-модному одягатися. Це був спокусник, ефектний чоловік з енергію, що поглинала людські натовпи. Дуже рідко природа вкладає стільки всього в одну людину. Мало хто в Європі, тим паче у Полтаві знає, що всі симфонічні поеми маестро присвятив своїй коханій, яку зустрів у Києві.

На початку 1847 року Київ сколихнула новина – сюди їде один із найвідоміших піаністів, славетний віртуоз, талановитий композитор і дуже харизматичний чоловік, концерти якого не схожі на жодні інші. Потрапити на виступ було не так просто – кількість охочих завжди перевищує кількість місць у залі. Спочатку Україна не входила до гастрольних планів Ліста. Він давно мріяв відвідати Туреччину, а дорогою вирішив дати кілька концертів у Румунії та Молдові. Коли почав розробляти маршрут, звернув увагу, що зовсім поряд – Київ. Саме взимку там відбувалися контракти – міжнародні ярмарки, які збирали сотні поміщиків і торговців. Отже, була нагода відвідати нове місто й заробити. Майже весь 1847 рік Ліст перебував в Україні, давав тут багато концертів, зустрів Кароліну Вітгенштайн – кохання на все своє життя. 

Кароліні було 28 років. Донька землевласника Петра Івановського володіла 15 селами і понад 4,5 тисячами кріпаків. Ще в 17 років її видали заміж за Миколу Вітгенштайна, нащадка давнього аристократичного роду. Подружжя мало доньку Марію, однак вже давно мешкало окремо. 

Однак ця романтична історія закінчилася драматично. Коли Ференц Ліст закохався у Кароліну, повторюю, що вона була вже одружена. Разом із десятирічною донькою їй довелося тікати з України – вона пішки перетнула кордон Російської імперії та оселилася разом із Лістом у Німеччині. Пара сподівалася отримати дозвіл на розлучення католички Кароліни – від Папи Римського або від російського імператора. Кароліна таки добилася дозволу на вінчання – від папи Римського Пія ІХ. Для урочистості обрали 22 жовтня 1861 року – день 50-річчя композитора. Вже прикрасили квітами церкву, запросили гостей. Раптом прийшло повідомлення – папа вирішив докладніше ознайомитися зі справою. Шлюб так і не відбувся. Жінка наполягла на тому, щоб Ліст прийняв постриг і став ченцем. Ліст провадив аскетичне життя, писав церковну музику. Але музою композитора вона залишалася до кінця життя .

Наш земляк, музикознавець Валерій Тесленко писав у своїй книзі «Їм аплодувала Полтава» про те, що Ференц Ліст побував у Полтаві та дав концерт. На концерті в 2023 році за диригентським пультом був Народний артист України Віталій Скакун. Ми прослухали два твори цієї багатогранної людини. «Концерт для фортепіано з оркестром № 1». Це твір Ференца Ліста, написаний в тональності мі-бемоль мажор. Основний мотив був складений в 1830 році, а остаточна версія датується 1849 роком. Прем'єра концерту відбулася в Веймарі в 1855 році, сольну партію виконував сам композитор, а диригував Гектор Берліоз. У нас на заході сольну партію виконував студент фахового коледжу культури і мистецтв Імені Миколи Лисенка Владислав Каргачинський. Другий твір має назву «Прелюди». На вірш "Аквілон" (вітер) Жозефа Отрана, французького поета, Ф. Ліст написав «Прелюди» у Марселі. Симфонічну поему "Прелюди" Ференс Ліст присвятив своїй цивільній дружині, княгині Кароліні Сайн-Вітгенштейн, з якою познайомився в 1847 році в Києві, під час гастрольної поїздки по Російської імперії. Згодом дочка Королин - Марія Вітгенштейн (в дівоцтві) заснувала музей Ліста у Веймарі.

Оксана Кравченко член НСЖУ та МСПУ




 

Немає коментарів:

Дописати коментар