четвер, 15 червня 2023 р.

«Культура стосунків під час війни ХХІ століття на території України»

Продовжуємо публікацію матеріалів волонтера Оксани Кравченко із багаторічного циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади».

13 червня продовжився проєкт «Культура стосунків під час війни ХХІ століття на території України» у бібліотеці № 2. Сьогодні на Україні не знайдеться людини, яка скаже, що повномасштабна війна пройшла повз неї та нічого не змінила. 

Ці довгі 13 місяців внесли корективи у всі сфери нашого життя. Самі того не бажаючи, ми змінились, а тому і наші стосунки не можуть бути такими, як раніше. Саме цим питанням присвячено новий спільний проєкт психолога Дмитра Медвєдєва, колективу бібліотеки № 2 та волонтера Оксани Кравченко для переселенців із Харкова, Лисичанська та Луганської області, полтавців, яким 60+. 

У ході занять ми зробили висновок, що емоційний обмін дуже важливий у воєнний час. Зараз переважають негативні емоції. Для психологічного балансу маємо знаходити й позитивні. От на 2-му занятті ми обмінювалися спогадами та емоціями про проведені 2 тижні. Так, пані Людмила поділилася спогадами про 2 тижні екскурсійної мандрівки до Польщі, із якої повернулася днями. Пані Тетяна розповіла як у цей час їздила з донькою до онуки-заробітчанки сюди ж і повернулася годину тому з подорожі. Абсолютно різні емоції і спогади, проте щирі і відверті.

Ми усвідомили на заняттях той факт, що схеми попереднього життя не працюють і зрозуміли, що важливо не те, як ми ламаємо свої стосунки, а важливо те, як ми їх ремонтуємо. Навчилися встановлювати кордони допустимого, тобто червоні картки, враховуючи особливості емоційних станів, а ще розпочали шукати нові способи зв'язків та комунікації, спробували не приймати імпульсивних рішень. А найголовніше - зрозуміли механізм вибудовування стосунків з різними людьми, зокрема родичами та друзями, у воєнний час. Дякуємо за науку Дмитру Медведєву, практикуючому психотерапевту та психологу, людині з великої літери.

Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ


1 коментар:

  1. 17 червня цей матеріал передрукували в інтернет-виданні в Італії. Вітаємо автора і всіх дописувачів блогу "Бібліомозаїка".

    ВідповістиВидалити