вівторок, 20 червня 2023 р.

Сільська гостинність. Етнотуризм

Наші пращури віками працювали на землі і жили у селах. Розбудова міст, розвиток промисловості та масова урбанізація почалася тільки наприкінці ХІХ -початку ХХ століття. Якщо ще 150 років тому в українських містах жила лише п’ята частка всього населення країни, то нині – стільки живе у селах. Ще кілька десятків років тому більшість нинішніх дорослих проводили літні канікули в селі – у бабусь і дідусів. Нині ж відпочинок у селі – популярний вид зеленого туризму, а етнотуризм – унікальна можливість побачити, як жили наші пращури, поринути в самобутню атмосферу колоритного українського села.

Поступове становлення зеленого туризму в Україні почалося ще на початку 2000-х років. Власники садиб чи не у всіх регіонах нашої країни готові запропонувати своїм гостям рівень комфорту і релаксу на будь-який смак.

Сільський туризм називають одним з найдинамічніших секторів світового туристичного ринку. Для більшості європейських держав зелений туризм є ефективним інструментом розвитку села. Цей напрямок вкрай перспективний і для України. Наша держава має величезний рекреаційний і туристичний потенціал. Існує цілий ряд факторів, які сприяють розвитку в Україні сільського туризму. З одного боку – це модно, і сплеск патріотичних настроїв останніх років посилив таку тенденцію. Родини з дітьми, люди поважного віку все частіше надають перевагу відпочинку в екологічно чистій місцині, серед яскравого колориту, але у звичному кліматі. 

Аби зацікавити українців вікендом власники садиб використовують культурний потенціал свого краю на повну, вишукуючи культурно-історичні родзинки, цікаві факти, пов’язані з місцевістю, реалізовують неординарні проєкти. Окрім традиційних видів відпочинку, дедалі більшої популярності набирають тури на тваринницькі ферми з можливістю долучитись до виготовлення, наприклад, сиру, релакс та оздоровлення на пасіці, іпотерапія та багато іншого. Всім відомий відпочинок в Карпатах або у Львові. Але ж і наша область має досить потужний туристичний потенціал, який базується на унікальних пам’ятках культурної спадщини, самобутніх народних традиціях, неповторній гастрономії та унікальній красі природи нашого краю. Зараз у Полтавській області діють близько сотні туристично-екскурсійних маршрутів. Насамперед, це – гоголівські місця: Диканька, Гоголеве, Великі Сорочинці, місто-курорт Миргород, столиця гончарства Опішня. Зазначимо, що в національному природному парку «Нижньосульський» (Оржиця) відкрили екологічно-пізнавальну стежку, а на Гадяччині впроваджують нові туристичні кінні, водяні маршрути. А ще відпочити від міської метушні українських мегаполісів і зануритись в українські традиції можна у селі Петрівка, що недалеко від Полтави. Тут знаходиться садиба зеленого туризму «Золота сота», хазяїни якої запропонують вам майстер-класи з ліплення галушок, виробництва медового мила… Тільки у Диканьці близько півтора десятка садиб зеленого туризму. Якщо виберете садибу «Затишна оселя», то отримаєте ще й прекрасне дозвілля. У селі Веселівка створено етнокультурний центр «Весела садиба». Хочете перенестися в атмосферу українського села років на 150 назад? Тоді поживіть у садибі «Хутір Гоголя» у Великих Сорочинцях. Недалеко від гоголівських місць, на Зіньківщині, знаходиться садиба «Старий хутір», що в Опішні, де запропонують майстер-класи з гончарства та з народної кулінарії, а в садибі «Лялина світлиця» - майстер-класи по виготовленню ляльки-мотанки. Можна вирушити на відпочинок в село Довгалівка біля Миргорода, де є декілька етносадиб і куди можна вирушити за національним колоритом. Також пропонуємо вам відпочити в екологічно чистій зоні Великої Багачки та в багатій на історію Березовій Рудці (тут можна пожити в садибі поруч з пірамідами…). Власники садиб з Нових Санжар та Котельви також запрошують і чекають гостей.

Сільський зелений туризм може стати візитною карткою полтавського регіону на міжнародному туристичному ринку, про що свідчать бажання іноземців познайомитися з історичним та природним потенціалом краю.

Сільський зелений туризм – це відпочинок у сільській місцевості в приватній садибі господаря з широкими можливостями використанням природного матеріалу і культурного потенціалу регіону. Організатором виступає сільська родина, яка надає власне житло та забезпечує продуктами харчування, виробленими в особистому господарстві. А для міських мешканців найбільша принада зеленого туризму – повна зміна обстановки, аж до відсутності інтернету і телевізора. Головне в зеленому туризмі – це враження й пізнання. І з початком літа це питання набуло особливої актуальності. Тож, якщо вас захоплюють подорожі, вечері при вогнищах, ремісництво, рибальство, тихе полювання, а особливо історія рідного краю, на вас чекає інформація в бібліотеці-філії № 5. Відпочивальники тут знайдуть повну інформацію про етносадиби краю, а власники сільського туризму поповнять свої знання про світовий досвід щодо розвитку, спектру послуг, рівня комфорту у цій сфері.



 

1 коментар:

  1. Прекрасно і корисно. Спасибі. Хороше продовжити цю тему, оповівши про наш край і туризм.

    ВідповістиВидалити