пʼятницю, 9 червня 2023 р.

«Діалоги з духами»

Продовжуємо публікацію матеріалів  волонтера зі стажем Оксани Кравченко із циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади». Знову розмова піде про мистецтво-мистецтво із чорним гумором. Це 276 матеріал на блозі.

7 червня випадково потрапила на І персональну виставку «Діалоги з духами», де показано живопис та графіку, скульптуру полтавця Сергія Сахарова, який почав малювати в дитинстві. 

Він цікавиться психологією, анатомією, ментальним та іншими рівнями здоров`я людини. Протягом 4-х років був учасником полтавського гурту «Nődutgáng Sjálvmord» як гітарист, це вплинуло на світогляд Сергія. Звідси чорний гумор його творів, сюрреалістичні персонажі. Якщо згадаємо художню літературу  XIX століття  то сюди треба віднести твори Шарля Бодлера та Льюїса Керрола. В українській літературі елементи чорного гумору властиві творчості Миколи Гоголя, Івана Нечуя-Левицького, Остапа Вишні, Юрія Винничука. Чорний гумор присутній у вітчизняних гумористичних шоу, як «Маски». Від початку повномасштабної війни наша нервова система трошки змінилася, і наші цінності змінилися. Ми лише починаємо повертатися до рівня розвитку громадян, до рівня психологічного стану, і до рівня самоіронії, бо самоіронічних людей в Україні небагато. В Америці, наприклад, це вже пройшли, там суспільство готове до таких жартів, воно так розряджається.

Результати дослідження Віденського медичного університету показали, що до чорного гумору тяжіють далеко не всі, проте ті, хто його люблять – звичайнісінькі люди, а не божевільні, як про них можна подумати. Деякі вважають, що чорний гумор – непоганий спосіб позбуватися від власних страхів, але в ході дослідження вчені прийшли до висновку, що любов до чорного гумору просто-таки може означати, що ви дуже розумні, а ще швидше за все емоційно стабільні.

Молодий автор визначає напрямок своєї творчості як «Dark Art». Тут зображено філософські роздуми про страждання, страхи, психічні травми людини. Я маю на увазі, що має пройти час, і суспільство наше має бути готовим, аби про це можна було жартувати. А це тільки перший крок молодого полтавця. У експозиції Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка показані твори, створені з 2001 по 2023 роки. Виставка є ретроспективною , нагадує про те, що ми всі смертні і час перебування на Землі обмежений, тому і треба використати його найкращим чином.

Ця виставка продовжить свою дію у бібліотеці-філії № 5 наприкінці червня. А далі… не будемо загадувати…

Оксана Кравченко член НСДЖУ та МСПУ


 

Немає коментарів:

Дописати коментар