вівторок, 16 квітня 2024 р.

«Дивовижний чарівник Країни Оз»

Продовжуємо публікацію матеріалів волонтера та активістки Оксани Кравченко із багаторічного циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади». Сьогодні мова піде про постановку н сцені  Полтавського академічного тетару ляльок  казкового роману американського  письменника.

Це перший із чотирнадцяти дитячих казково-фентезійних романів американського письменника Лімана-Френка Баума (1856—1919), ілюстрований Вільямом Денслоу. 

Вперше опублікована книга компанією Джорджа М. Гілла в Чикаго 17 Травня 1900 року, надалі перевидавалася безліч разів, найчастіше під назвою «Чарівник країни Оз». Цю саму назву мав як популярний Бродвейський мюзикл 1902 року, так і оскароносна екранізація 1939 року. Радянський російський письменник Олесандр Волков у 1939—1976 роках видав цикл повістей під назвою «Чарівник Смарагдового міста», в перших з яких використав сюжет дитячих романів Лімана-Френка Баума про країну Оз. Повість Баума  оповідає про пригоди дівчинки Дороті та її песика Тото. Опинившись через ураган у казковій Країні Оз, вони прямують до Чарівника Країни Оз аби повернутись додому. Дорогою їм зустрічаються незвичайні друзі, що допомагають здолати перешкоди. Саме за цим твором у Полтавському  академічному обласному театрі ляльок 14 квітня відбулося дві прем`єри вистави «Пригоди Дороті в країні Оз». Моя команда побувала на другій. Запросила нас у казкову подорож Анжеліка Остапенко, Заслужена артистка України, провідний майстер сцени. Ми дивилися  виставу і згадували та проводили паралелі з романом О. Волкова, на якому виросли ми та діти, а ще пригадували радянський мультфільм та його музику і пісні…

А на сцені татру ляльок  ми бачили дівчинку-сироту Дороті ( Андріана Ерстенюк), котра  живе в Канзасі з дядьком Генрі (Микола Вітрюк), тіткою Ем (Олена Субтеля) і песиком Тото (Андріана Ерстенюк). Одного дня, коли Дороті лишається сама в будинку з Тото, стається ураган, що переносить будинок в казкову країну. Впавши, будинок розчавлює правительку народу жувачів — Лиху Відьму Сходу. Дороті виходять вітати жувачі.  яких грають Олекій Баришников та Микола Вітрюк, та добра Чарівниця Півночі. На питання як повернутись додому, Чарівниця Півночі дарує Дороті срібні черевички убитої відьми, і радить вирушити в Смарагдове Місто, яким править чарівник Оз, в якого майстерно перевтілився Олексій Баришніков. Дороті вирушає по дорозі з жовтої цегли і дорогою знімає зі стовпа балакуче опудало Страшилко, що хоче знайти чарівника Оз та отримати від нього розум. Його чудово  грає Діана Філіпова. Далі їм трапляється заіржавілий Бляшаний Лісоруб ( Денис Карташов), якого Дороті змащує олією, повернувши здатність рухатись. Бляшаний Лісоруб приєднується до неї, щоб отримати від чарівника серце. Наступним їм зустрічається Лякливий Лев (Микола Вітрюк), який шукає сміливості. Вистава дуже динамічна, ритмічна і захоплююча. На неї прийшли маленькі дошкільнята із Харкова ( 3-5 років), які так уважно слідкували за подіями, що не помітили як подорож закінчилася і дівчинка потрапила додому. Вистава йшла під постійні  оплески глядацької  аудиторії і складно мені сказати, хто плескав у долоні більше: діти чи дорослі. Так наші лялькарі змогли зацікавити, повести за собою аудиторію від 3-х до 70-ти  років. Браво колективу Полтавського академічного обласного лялькового театру. Так тримати! Ви найулюбленіші, Ви найкращі лялькарі України!

Пані Анжеліка представила нам тих, хто створював цю прекрасну казку. Режисер вистави – Сергій Смеречук із Харкова. Це вже третя його і вдала  постановка казки  у Полтавському театрі ляльок. Художник вистави Дар`я Кушніркнко, композитор Павло Савельєв, звукорежисер Юрій Веклич, художник по світлу Михайло Тихоступ. Вистава тривала 45 хв. У ній використано різні системи ляльок: маски, тантамарески, вивідні ляльки патичкові, та театр тіней. Центром декорацій є дім дівчинки,  який є трансформером, легко змінюється на палац чарівника, водночас він є і головною ідею твору, адже Дороті не раз проголошує, що немає нічого кращого від рідного дому.

Щиро дякуємо керівництву театру, що ми побували на цій чудовій виставі. Шановні читачі  блогу «Бібліомозаїка, ці прем`єри вистави-казки  відбудуться іще в травні та червні і ви можете побачити їх зі своїми дітьми та онуками, не пропустіть!

Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ


 

1 коментар:

  1. ЦЕЙ МАТЕРІАЛ ПЕРЕДРУКУВАЛИ УЧОРА, 10 КВІТНЯ, В ІНТЕРНЕТ-ВИДАННІ В ІТАЛІЇ. ВІТАЮ КОЛЕКТИВ АВТОРІВ БЛОГУ І ЧИТАЧІВ.

    ВідповістиВидалити