вівторок, 9 квітня 2024 р.

«Напиши свою писанку»

Продовжуємо публікацію матеріалів із циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади» волонтера за покликанням і оптиміста Оксани Кравченко.

Сьогодні розписані різнокольоровими візерунками пташині яйця, які називають в Україні писанками - невід'ємний атрибут великодніх свят. Для розпису, поряд з курячими, використовують гусячі, качині і страусині яйця. 

Вони більше курячих за розміром, тому такі писанки виглядають ефектніше. Згідно споконвічним народним традиціям, що беруть початок ще до християнської епохи, для писанок, головний зміст яких - магічні, ритуальні і цілющі дії, використовувалися запліднені яйця курочок-молодиць першого весняного місяця-молодика.

Із 2016 року щороку перед Великоднем  працівниками відділу етнографії Полтавського обласного  краєзнавчого музею імені Василя Кричевського проводиться цикл майстер-класів «Напиши свою писанку» для всіх бажаючих. «Метою проведення заходів є ознайомлення учасників з мистецтвом писанкарства: різними видами декоративних яєць (зернівка, мальованка, крапанка, писанка), значенням кольорів і символів, звичаями та обрядами, легендами, приказками й піснями, що пов’язані з писанкою, створенням традиційних та авторських великодніх яєць, пізнання мистецької спадщини рідної землі. Зокрема, дорослим відвідувачам пропонуємо створити мальованку (акрилові фарби, пензлик, дерев’яна форма яйця) за мотивами творів української писанкарки, малювальниці Тетяни Зацеркляної (1942 р. н.), переданих нею до фондової музейної збірки у 1970-их роках. Ескізи для майстер-класу створила музейниця, наукова співробітниця наукового відділу виставкової роботи, художниця Олена Помінова», - поділилася на заході Марія Пісцова. Мальованка - це яйце з нанесеним на шкарлупу авторським, часто художнім малюнком: натюрмортом, пейзажем, вигаданим сюжетом. У мистецтві розпису яєць особливе змістове значення відіграє колір. При цьому треба розуміти, що кольори писанки "розповідають" про різні, часом протилежні, сторони життя в розумінні наших предків, і можуть бути прочитані тільки в складному поєднанні один з одним. Тлумачення такого складного поєднання кольору і символічних знаків на писанках і є предметом етнографічних досліджень. Крашанки та мальованки — це розмальовані саме варені яйця, і їх можна їсти.

Минулого року на базі бібліотеки-філії № 5 моя команда брала участь у такому майстер-класі. Всім дуже сподобалося. Цього року 8 квітня ми знову зустрілися з Марією Пісцовою, завідувачем відділу етнографії , на новому майстер-класі у рамках спільного проєкту «Про українську культурну спадщину». Переселенці із Харкова та області, Лисичанська та Лозової щиро дякують науковим співробітникам Полтавського обласного краєзнавчого музею за цікаву і корисну науку писанкарства, а бібліотекарям за гарну книжкову виставку  до Великодніх свят  та гостинність.

Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ


 

1 коментар:

  1. ЧУДОВИЙ ЗАХІД. ПЕРЕСЕЛЕНЦІ ІЗ ХАРКОВА. ЧЕКАЄМО НОВИХ ЗУСТРІЧЕЙ ІЗ КРАЄЗНАВЧИМ МУЗЕЄМ..

    ВідповістиВидалити