вівторок, 20 квітня 2021 р.

Український народний романс

Романс… Він повний зачарування і світлого смутку. Зустріч із ним завжди приємна і бажана.

Таємнича влада гармонії слова і музики, жінки, кохання і весни розкриваються лише в романсах.

На голови, де наче солов’ї, 

Своє гніздо щодня звивають будні, 

Упав романс, як він любив її

І говорив слова їй незабутні.

                                       Ліна Костенко

І справді, коли поруч звучить романс, хочеться вірити, що любимо ми і люблять нас. Саме романс доніс до наших днів щиру любов, тривогу і сум.

Пісня-романс у нашій художній культурі посідає особливе місце. В українському суспільному житті, зокрема в інтелігентських колах, вона з’явилася, починаючи з ХVII століття, як найбільш лірична пісня. Широкого розвитку набула вже дещо пізніше – у ХVIII – XIX століттях.

 Слова і чудові мелодії, що їх озвучують, несуть у собі так багато щирості, життєвої правди і краси почуттів, що сприймаються і сьогодні – через більше ніж півтора століття – як дивовижне відкриття щирості душі простої, але духовно багатої людини.

Українські романси посідають чільне місце в репертуарі професійних співаків та аматорів. З славнозвісними  піснями-романсами Григорія Сковороди «Стоїть явор над горою», «Всякому городу нрав і права», «Їхав козак за Дунай» С.Климовського  і «Ой я нещасний» О.Разумовського та  іншими ви можете ознайомитися, прочитавши книги з фонду бібліотеки-філіалу № 5, зокрема книгу «Українські народні романси».

Відзначимо, що у ХХ столітті у фольклор перейшла досить велика кількість романсів. Кохання, вірність, сум і радість, звеличування жінки лишається і сьогодні головним в сучасних романсах. Гімном любові, ніжності також є романс на слова Ю.Рибчинського, музика М.Засухіна «Безсоння». 

Можна стверджувати, що українська пісня-романс, маючи досить тривалу історію, є життєздатною, вона постійно розвивається й оновлюється.

Віками досконало відшліфована поетичність та мелодійність романсу дала йому змогу перейти кордони і стати чи не найвідомішим символом нашої нації.

Яскравим прикладом українського народного романсу є відомий в усьому світі романс «Очи  черные». Вірші до нього написав наш земляк, натхненний коханням до дівчини з Полтавщини, Євген Гребінка. Один із кращих виконавців романсу – Федір Шаляпін. І сьогодні «Очи черные» співають на всіх континентах.

Романс – це лірична сповідь, це гармонія безконечності і вічності, добра і краси. Тож, відкриваємо свої серця для цієї сповіді – і світ тоді стане кращим!..

https://www.youtube.com/watch?v=gfiqW1WaGbw&ab_channel=PomplamooseMusic


1 коментар:

  1. УКРАЇНСЬКИХ РОМАНСІВ ДУЖЕ МАЛО, ДОБРЕ,ШАНОВНІ БІБЛІОТЕКАРІ,ЩО ПИШЕТЕ ПРО НИХ.

    ВідповістиВидалити