середу, 28 квітня 2021 р.

А у нас в бібліотеці

У нашій бібліотеці, уже вкотре, розквітає агава. Хоча фахівці і стверджують, що це рідкісне явище, яке трапляється лише навесні, приблизно один раз на сто років, після чого рослина гине… Ми ж милуємося цвітінням цієї дивовижної рослини майже щороку!

Батьківщина агави – Мексика. Існує близько трьохсот різновидів рослини, які відрізняються зовнішнім виглядом і властивостями. У відкритому ґрунті агава росте в Центральній і Південній Америці і на узбережжі Чорного моря. Рослина відноситься до роду сукулентів і здатна накопичувати і утримувати вологу тривалий час, обходячись без поливу. 

Першими оцінили чудові якості рослини індіанські племена.

В Мексиці рослина служить основою для приготування текіли та безалкогольних напоїв. Сироп із деяких видів рослин використовують в кулінарії: він в півтора рази солодший від цукру, піддається дріжджовому бродінню, повністю розчиняється в рідині, не змінюючи текстури і запаху випічки. 

В медицині найчастіше використовують блакитну та Американську агаву. Сік застосовується для виготовлення лікарських засобів при боротьбі із застудою, кашлем, хворобами шлунку, бронхів, легенів. З нього роблять настоянки для розтирання, що допомагають у лікуванні радикуліту, артриту. Відвари рослини, завдяки корисним мінералам та мікроелементам, які містить рослина, покращують обмінні процеси, оптимізують роботу кишківника, виводять зайву рідину, підвищують тонус організму. Листя агави, що досягла трирічного віку, прискорюють регенерацію тканин при ударах, опіках, запаленні, знімають набряки після укусів комах. Однак використовувати рослинні засоби потрібно з обережністю, враховуючи протипоказання. Бажано попередньо проконсультуватися з лікарем.

В косметології використовують рідину, що містяться в м’якоті агав. Вона пом’якшує та зволожує шкіру, покращує еластичність. Щоб отримати рівний, золотистий загар, свіжевичавлену з листя рідину розбавляють дистильованою водою і рівномірно наносять на тіло. Для боротьби з віковими пігментними плямами застосовують скраб з вареного рису, лимона і сиропу агави. Компоненти подрібнюють в блендері і м’якими масажними рухами втирають у шкіру.


2 коментарі: