вівторок, 4 травня 2021 р.

Символ достатку та добробуту українців

«Мов дівчина заквітчана стоїть – моя любов, моя Полтава», - співається в пісні. Красуня Полтава… Пройдіться полтавськими вулицями, і ви помітите, що у кожної свій, лише їй притаманний вигляд. А огляньте її пам’ятники, історичні місця і перед вами постануть славетні події минувшини. Пам’ятники – одна з найліпших прикрас міста.

Звичайно, гості Полтави, які хочуть окинути поглядом місто, помилуватися чарівними краєвидами, поспішають до Білої альтанки. Вона височить на крутому узгір’ї, а внизу сріблом виблискує Ворскла та видніються будівлі житлового мікрорайону. І зовсім поряд, на Соборному майдані,  знаходиться незвичайний пам’ятник, який може зацікавити і здивувати кожного…
Здавна галушки вважають традиційною стравою мешканців Полтави. І ось у 2006 році на день народження письменника Миколи Гоголя, який у своїх творах прославив цю страву на весь світ, поставили пам’ятник галушці. На вигляд він подібний до справжньої стільниці з дерева, яка вкрита вишитим рушником. На столі лежить велика ложка і тарілка з галушками. Розмір миски - 1,5 метра. Авторами пам’ятника є художник Анатолій Чорнощоков та скульптор Микола Цись.
Щороку в Полтаві влаштовують Свято галушки та всенародні гуляння, на яких всі охочі можуть скуштувати традиційні українські страви, зокрема галушки із різними начинками.
Щоб узнати секрети рецептів полтавських галушок, а також заочно пройтися цікавими місцями Полтави, ознайомтеся з краєзнавчою літературою, яка є в фонді бібліотеки-філіалу № 5.
Полтавці вигадали низку традицій, пов’язаних із пам’ятником галушки. До прикладу, після укладання шлюбу, молодята приїжджають до тарілки з галушками і швидко хапаються за ложку. Хто із подружжя зробить це першим, той буде головним у сім’ї. Ще один цікавий обряд:наречена сідає в ложку, а чоловік тримає її за ручку, щоб у родині був достаток. Всі, хто проходить повз цей монумент, обов’язково фотографуються.
Полтава невпинно росте і розвивається, розширює свої межі, набирає нових сил. А кожна історична епоха розвитку міста накладає свій відбиток на зовнішність. І щоб нагадати громадськості про різноманіття культурної спадщини, в Україні відзначають День пам’яток історії та культури. Це – свято всіх, хто цінує і пам’ятає історію своїх предків.
Оберіть погожий весняний день, коли ніжна зелень кличе заново відкрити привабливість міських вуличок. І майже на кожній з них ви знайдете пам’ятник, присвячений відомій особистості або історичній події. Але є чимало й незвичайних та дивних скульптур, які можуть зацікавити і здивувати.
І за кожною такою знахідкою – невеличка, але історія.

1 коментар:

  1. Прекрасна розповідь про історію добре відомого нам у побуті. такі історіЇ розвивають смак і допомагають краще розуміти традиції українського народу. ТРЕБА ПРОДОВЖУВАТИ І ДАЛІ, ЛІДІЄ ГРИГОРІВНО.

    ВідповістиВидалити