понеділок, 17 травня 2021 р.

Зозуля в Полтаві

Шановні читачі, продовжується цикл сповідей нашої читачки Оксани Кравченко «Моя Полтава - мої роки і спогади».  Знову повертаємося до художників обласного центру, про яких пише наша землячка на сторінках  друкованих та інтернет-видань вже 28-й рік поспіль і 27-й рік  у своїх книгах, а тепер вже й на нашому блозі…

«Полтавець Денис  Зозуля, член НСХУ, людина, котра цікавиться абсолютно різними речами  і займається ними досить успішно. Серед художників Полтавщини це велика рідкісність. Денис Зозуля відноситься до людей всеїдних, яких не так вже й багато в обласному центрі. Він водночас займається образотворчим мистецтвом, кіномистецтвом, фотографією і є професійним військовим. Має чин майора. Брав участь у 40 виставках різних рівнів, а ще - у пленерах полтавських художників. Початок його творчого шляху вже ознаменувався перемогами. Лауреат Всеукраїнської виставки «Від поклику до професії» у 2020 р. - 2 місце., Лауреат Всеукраїнського екологічного фестивалю документального кіно «Полтава Док» у 2015 р.  - 1 місце за кращу режисуру у фільмі «Ключ» , а у 2019 р. - 1 місце за фільм «Анатолій Лавренко: палітра вібрацій». Анатолій Лавренко, член НСХУ, закликав на презентації  останньої у часі виставки під назвою «Гармонікатма», свого колегу - молодого митця не шукати простих шляхів, протоптаних іншими, а знайти свій єдиний в образотворчому мистецтві.

«Гармонія - це основа світу. Одне з найбільших благ, яке люди можуть побажати собі та один одному, це жити у злагоді та гармонії з самим собою і цілим світом. Гармонія - співзвучність, співрозмірність частин цілого, один з провідних виражальних засобів музики. Основу гармонії складають музичні інтервали. Одночасне звучання різних музичних інструментів у давнину нічого спільного із теперішньою гармонією звуків не мало. Довгий час музичні інструменти навіть в унісон не могли звучати, тому що були по-різному настроєні», - вважає Денис Зозуля... Раніше відстані між звуками різної висоти були досить приблизні, їх визначали, як то кажуть, на слух, а не за строгими правилами музичної акустики. Людське вухо, певна річ, дослухалося до цих правил і закономірностей, але каверзне «ледь-ледь» зводило нанівець усі намагання гармонізувати звуки. То там, то тут підстерігала музиканта в акордах фальш. Як тільки не настроювали музиканти свої інструменти, сподіваючись випадково знайти «золотий лад», нічого не виходило. Тому древньогрецький учений Піфагор вирішив закликати на допомогу числа. Так ним зроблено перші кроки на шляху до відкриття законів музичного ладу. Поділяючи струну щоразу на рівні частини, Піфагор одержав цілий набір звуків, різних за висотою. Залишалося тільки вистроїти їх відповідно до висоти, один за другим — і от уже готовий математично точний лад звуків. На виставці представлені офорти, ліногравюри, що є досить рідкісним явищем в Полтаві. Висвітлив цю подію культурного життя міста фотохудожник Ігор Лотиш, який  теж малює, окрім пейзажів у його творчому доробку десятки ілюстрацій до художніх і науково-популярних книг полтавських авторів. На вернісажі Денис Зозуля показує свої дипломні картини - серію офортів про музичні інструменти, тому й така незвична для полтавців назва виставки. Вони створені у 2018 та 2019 рр.. Це вже не вперше колишні студенти полтавських вишів показують на виставках дипломні роботи. Це вже традиція, що склалася.. Як зізнався митець, його все життя надихає музика. Життя для нього - музика. У кожній роботі закладена інформація. Вони - свідчення розуміння автором музики. Раніше у Дніпрі відбулася виставка дипломних робіт студентів Луганської державної академії культури і мистецтв, яку закінчив наш земляк у 2020 р. 

На відкритті персональної виставки в вересні  2020 р. у Полтавському художньому салоні вперше виступив самодіяльний фольк-гур, до цього тут грали лише професійні виконавці. Відомий всій Україні мистецтвознавець Віталій Ханко, який є давнім симпатиком автора виставки, назвав Дениса Зозулю інтелектуальною, скромною і делікатною людиною, котра народилася у рік Білки. Порадив автору виставки відмовитися від чорного мінорного кольору. Юрій Самойленко, голова Полтавської обласної організації НСХУ, який вів презентацію, наголосив, що це оригінальний художник, символіст, який вміє дивувати, у нього образотворче мислення.»

Оксана Кравченко член НСЖУ і МСПУ


 

1 коментар:

  1. Денис Зозуля, член НСХУ,мало відомий читачам. Спасибі, що розкриваєте таких людей.

    ВідповістиВидалити