суботу, 15 травня 2021 р.

Нашій пам’яті жити!

9 травня… Це свято – велике і дороге для кожної людини. Воно непідвладне часу. Переоцінити значущість цієї дати для всіх нас неможливо, адже Друга світова війна забрала кожного п’ятого українця, торкнулася кожної сім’ї. Ми свято зберігаємо пам’ять про безсмертний подвиг воїнів-визволителів, які врятували від фашизму рідну Полтаву, Україну, Європу і світ. Лише любов до рідної землі, мрія про щасливий завтрашній день своїх дітей давала визволителям сили долати ворога, повертатися додому й відроджувати своє місто з руїн.

З нагоди цього свята пропонуємо читачам книгу Віктора Ревегука «Полтавщина під німецькою окупацією(1941-1943)», яка зберігається у фонді нашої бібліотеки.

Віктор Якович Ревегук - автор наукових праць з історії України та історичного краєзнавства, монографій, підручників. Предмет його наукових пошуків – історія Полтавщини першої половини ХХ століття.

Дана книга є цілком оригінальним дослідженням, написаним на основі чисельних документів, що зберігаються в Державному архіві Полтавської області.

Монографія містить десять розділів, які охоплюють усі форми життя полтавців протягом двох років німецької окупації, в тому числі характер окупаційного режиму, органи місцевої влади і управління, поліцейські структури, господарське життя і побут населення, стан сільського господарства, промисловості, медицини, освіти, культури. В нарисах історії подані нові факти про партизанський рух на Полтавщині, значна увага приділена долі радянських військовополонених та остарбайтерів.

Пропонована вашій увазі книга є результатом багаторічних наукових пошуків автора, розрахована на вчителів, учнів старших класів, студентів, а також всіх, хто цікавиться історією рідного краю.


 

1 коментар:

  1. Гарний спогад Про РЕВЕГУКА. Дячкуємо бібілотекарям філії № 5 за світлі спогади про публіциста і краєзнавця з великої літери.

    ВідповістиВидалити