четвер, 20 травня 2021 р.

Полтава – зелене місто

Невід’ємним елементом сучасного міста є садово-паркові об’єкти, які не тільки стоять на сторожі навколишнього довкілля, а  й покращують ландшафтно-архітектурні акценти. Парки, сквери, бульвари несуть історичну та естетичну цінність. За кількістю зелених насаджень Полтава – одне з найбільш озеленених міст України: понад 30% загальної площі міста займають садово-паркові об’єкти. 

Характерна риса нашого міста – чергування  вулиць зі скверами та парками. Усі парки неповторні за архітектурним задумом, оригінальними ландшафтами, складом рідкісних, екзотичних та декоративних рослин. Це – Полтавський міський парк культури та відпочинку «Перемога», Корпусний сад, Петровський і Сонячний парки, Березовий сквер, бульвари ім. І.Котляревського та ім. М.Гоголя і багато інших. Навесні вони буяють яскравими барвами рослин і пташиним багатоголоссям. Спалахують золотистим вогнем кущі форзиції, квітують першоцвіти, як у калейдоскопі кожного дня зацвітають нові рослини – сакури, бузок, піони, іриси… 
Краса та історія стрічають нас на кожному кроці.
В центральній частині міста, на кілометровій ділянці вулиці Соборності є ботанічна пам’ятка природи. Це – Каштанова алея. У 1913 році полтавські гімназисти під керівництвом земського садівника посадили 300 каштанів уздовж колишньої Куракінської вулиці. Відтоді вона стала своєрідною візитівкою Полтави.
Коли вже говоримо про Каштанову алею, то варто розповісти про того хто її садив, про славного полтавця Івана Орловського. Іван Михайлович займав посаду головного садівника міста і полишив після себе добру пам’ять. Про його нелегке, насичене драматичними подіями життя можна дізнатися з краєзнавчої літератури бібліотеки-філіалу №5.
Пізніше площа алеї, яка тягнеться від вулиці Сінної до площі Зигіна, склала 4 га, а кількість дерев зросла до 400. Під час військових дій 1941-1943 років не була повністю знищена. Починаючи з повоєнних років Каштанова алея стала місцем відпочинку полтавців. Пам’ятник генерал-лейтенанту О.І.Зигіну в кінці алеї встановили в 1957 році, а от на початку її «урочистих воріт» не було. Тому в1999 році напередодні святкування 1100-річчя Полтави на місці входу в алею з боку вулиці Сінної встановили ювілейний «глобус Полтави». На металевій стрічці, яка опоясує кулю, вибитий кирилицею та латинськими літерами напис «Полтава» «1100» і поміщені зображення п’яти гербів, які в різний час мало наше місто. У 2003 році у зв’язку з аварійним станом алеї старі дерева зрубали, а на їх місце посадили нові каштани. І шелестить листям весняний вітерець, заблукавши у кронах дерев та тонко пахнуть квіти каштанів.

2 коментарі:

  1. Красиво та інформативно пише Лідія Григорівна про наше місто. Прекрасна її розвідка і повчальна для молоді не лише Полтави, а й краю. Так тримати, Лідіє Григорівно! Планка висока і Гідна Вас!

    ВідповістиВидалити
  2. Полтавця Івана Орловського нині забули. А він займав посаду головного садівника міста... Спасибі за добрі слова про видатну людину.

    ВідповістиВидалити