середу, 5 травня 2021 р.

Інформаційна хвилинка «Лауреати Нобелівської премії. Генрік Сенкевич»

У сузір’ї багатого на таланти польського письменства Генрик Сенкевич (1846 – 1916) , безперечно,  займає одне з найпочесніших місць. Письменник ще за життя здобув славу визначного митця, а творчість його набула світового резонансу. Він перший серед польських письменників лауреат Нобелівської премії – цієї нагороди удостоєний 1905 р його роман «Quo vadis».

Закінчивши 1866 р. гімназію у Варшаві, майбутній письменник навчався спочатку в Головній школі (Варшавський університет) на медичному факультеті, та незабаром перейшов на філологічний. Навчатися доводилося в дуже скрутних матеріальних умовах. Як свідчив згодом сам Сенкевич, нерідко траплялося «протягом двох днів не їсти без найменшої водночас надії пообідати другого чи третього дня».  Ще на студентській лаві письменник заявив про себе як талановитого журналіста.  1875 р. Сенкевич виїздить до США як кореспондент. Журналістська робота в роки перебування в Америці й Парижі була солідною школою письменницької майстерності, формування погляду на суспільне покликання мистецтва.

1883 р. на сторінках варшавського журналу «Час» Сенкевич починає друкувати свою трилогію, яку складають романи «Вогнем і мечем», «Потоп», «Пан Володийовський». Сюжетним ядром роману «Вогнем і мечем» стала запекла боротьба шляхетсько-магнатської Польщі з повсталим від проводом Богдана Хмельницького українським козацтвом. Визвольна війна українського народу не одержує в творі польського письменника історично достовірного відбиття.

1891 р. виходить друком роман «Без догмата», який свідчив про помітну видозміну письменницьких зацікавлень. Після заглиблення в минуле, барвистої й динамічної, гостросюжетної трилогії з’являється сповідальний роман, типова психологічно-аналітична розвідка цікавого людського феномену: «Роман мав бути і буде дуже виразним  застереженням, до чого приводить життя без догмата, скептичний, рафінований, позбавлений простоти розум, який ні на що не спирається». В 1986 р. видавництво «Дніпро» видало роман Генрика Сенкевича «Без догмата» українською мовою в серії «Вершини світового письменства».

Як свідчить статистика, однією з найбільш читабельних книжок зарубіжного світу кінця ХIX - початку   XXстоліття був історичний роман «Quo vadis». Дія твору переносить читача у перше століття нашої ери, в Римську імперію часів Нерона.

«Хрестоносцями» Сенкевич гідно відзначив 25 – літній ювілей своєї письменницької діяльності. Після виходу в світ цього роману у творчому житті його автора помічається спад. Перша світова війна перервала роботу письменника над розпочатим 1911 р. романом «Легіони», присвяченим драматичній історії польських легіонерів, що брали участь у походах Наполеона.

Помер Г. Сенкевич  1916 р. в Швейцарії, 1924 р. його останки були перевезені на батьківщину.

Визнаний майстер живописання словом, прекрасний стиліст, Сенкевич своїми творами підніс польську прозу на новий рівень. В фонді нашої бібліотеки ви знайдете  зібрання творів автора в 9 томах, його окремо видані «Без догмата», «Камо грядеши», «Хрестоносці», «Новели», «Родина Поланецьких» та ін.. Чекаємо на вас, шановні читачі, після карантину!




 

1 коментар:

  1. Сенкевич - це мій улюблений романіст, його твори були екранізовані і все подивилася. Спасибі, що його не забуваєте, пропануєте, адже він поза модою.

    ВідповістиВидалити