четвер, 9 червня 2022 р.

«Невідома Україна»

Кожного дня промовляючи слово хліб, ми й не здогадуємося, що  це слово - запозичення від готів, народу, що заселяв теперішню територію України в ІІ –ІV ст. н.е.  Історія готів — загадкова, багато її епізодів можна лише реконструювати на основі лаконічних писемних та археологічних джерел. Але рідко який народ зробив настільки значний вплив на формування європейської історії як готи. Саме з їх вторгнення на територію Європи в II - III століттях нашої ери фактично почалося Велике переселення народів. 

Готи під командуванням вождя Аларіха були першими варварами, котрі насмілилися потрясти своєю зухвалістю цивілізовану Європу і завоювати у 410 році Рим - гордовиту столицю латинської імперії. Науково-популярна праця історика Юрія Глушка «Омріяна країна дітей Одина»  допоможе нам ближче познайомитися з цим загадковим народом.

«Готи прийшли до нас із півночі, від негостинних берегів Балтійського моря. Одні вважають, що вони шукали країну Ойум, описану в давніх пророцтвах. Інші стверджують, що сюди їх привели пошуки Асгарда – країни їхніх богів. Так чи інакше, побачивши красу і дізнавшись про родючість нашої землі, готи залишилися тут надовго». Цитати зі стародавніх хронік та скурпульозні звіти польових експедицій автор чергує з літературними вставками, що дозволяють читачеві зазирнути у внутрішній світ наших далеких предків, зрозуміти душу людей драматичної епохи, знаної як Велике Переселення Народів.

Грецький філософ і письменник Діон Хризостом (І – ІІ ст.н.д) у своєму творі «Гетика», відомому нам лише за цитатами з нього інших авторів, відгукується про готів вельми схвально: «З-поміж усіх варварів готи завжди були чи не найосвіченішими, мало не рівними грекам».

Цікавою є теорія про гота Гермінаріха, який став, ніби то, прообразом Кощія Безсмертного, бо мав незліченні скарби та феноменальну невразливість, пережив три покоління жителів підвладних йому земель.

«Історичні джерела повідомляють, що аж до ХVI ст. у деяких районах Криму можна було чути мову готів.» І коли сьогодні ми говоримо – щирий, спритний, скло, дошка, морква, то виявляється, що ми говоримо готською.

Книга розкриває багато маловідомих фактів та зацікавить в першу чергу всіх шанувальників історії України.


 

1 коментар: