середу, 19 квітня 2023 р.

"Я завжди вважав, що рай буде схожим на бібліотеку"

Аргентинський прозаїк, поет, публіцист, перекладач, один із найвизначніших письменників XX століття Хорхе Луїс Борхес народився 24 серпня 1899 року. Хлопчик з ранніх років захоплювався поезією, багато читав і був на багато розумніші за своїх однолітків. У сім років написав перше оповідання «La visera fatal», у вісім переклав на іспанську казку Оскара Вайльда «Щасливий принц». З дитинства він був оточений батьківськими книжками. Крім того, батько, адвокат і професор психології, часто водив хлопчика до Національної бібліотеки Аргентини – через багато років Борхес стане її директором.

Джон Апдайк невипадково назвав його «письменником-бібліотекарем». «Хтось пишається кожною написаною книжкою, я – будь-якою прочитаною», - зазначав Хорхе Луїс Борхес. 

Його твори справили величезний вплив на літературу і мистецтво. Письменник був пошанований премією Сервантеса – найпрестижнішою літературною нагородою в іспаномовних країнах.

Ще за життя Борхес сам став героєм книжки, і не просто книжки, а культового постмодерністського твору Умберто Еко – «Ім’я рози», де аргентинського письменника можна впізнати в сліпому бібліотекареві Хорхе де Бургосі.

Твори Борхеса відносять до магічного реалізму і постмодернізму . Критики зазначали, що книги аргентинця – це місток між класикою та сучасною літературою.  Читачі продовжують відкривати геніальність творів Борхеса. Його книги перекладені українською мовою – «Шість головоломок для дона Ісидро Пароді», «Книга піску. Пам'ять Шекспіра», «Книга вигаданих істот», «Творець», «Повідомлення Броуді». Збірка «Алеф», яка є у фонді бібліотеки-філії  № 5, вперше була надрукована в 1940 році,  за зізнанням самого автора, його новели — «це «постскриптум до всього корпусу світової літератури». Переклад з іспанської В. Шовкуна.

"Проза Борхеса - це майстерний сплав популярних сюжетів масової культури - детективів, наукової фантастики - з архітектурною композицією та філософськими роздумами. Він любив Буенос-Айрес, але світ, який він створив у своїх творах, це, по суті, - лабіринти бібліотеки".


 

Немає коментарів:

Дописати коментар