четвер, 13 квітня 2023 р.

Пташині трелі замість ліків

Продовжуємо публікацію матеріалів волонтера і читачки нашої бібліотеки Оксани Кравченко із циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади». Сьогодні поговоримо про птахів.

12 квітня у бібліотеці-філії № 5 розпочалася робота нового спільного проєкту «Природа – вічний зразок мистецтва», який поєднав воловнтерів, бібліотекарів та науковців Полтавського обласного краєзнавчого музею імені Василя Кричевського в єдину команду.

Олена Штитьова, науковий співробітник музею, підготувала і провела для переселенцв із Лисичанська та Краматорська і полтавчан відео презентацію про птахів Полтави: шпака, жайворонка, іволгу, соловейка, зозулю, степового журавля та інших. Ми не тільки дізналися про строки прильоту, особливості створення гнізд та інші моменти їх життя у нашому місті, а ще ми почули голоси цих птахів.

А спів птахів не може залишити людину байдужою. Він заспокоює, веселить, налаштовує на романтичний лад, зцілює душу, надає рівноваги всім процесам, що відбуваються в  тілі. Співочий птах творить гармонію душі, психіки і тіла, тобто допомагає людині вилікуватися. Не всім відомо, що пташині трелі замінюють ліки, адже серед орнітологів або просто любителів птахів багато довгожителів. Адже спів птахів - сигнал радості для нашого мозку. Такі асоціації закладені генетично. Якщо людина часто спілкується з птахами, регулярно чує їх спів, то вона знаходиться в середовищі, яка продукує цю радість. Вчені встановили, що прослуховування співу птахів протягом п'яти хвилин також корисно, як і 30-ти хвилинна прогулянка! Навіть депресію, гіпертонію, серцеві болі, наслідки стресів, страх можна вилікувати в 90% випадків за допомогою правильно підібраного пташиного співу.

Що ж лікують птиці? Наприклад, маленька непримітна сіренька пташка соловейко, а як цілюще її спів! Голос цієї пташки покращує настрій, допомагає підбадьоритися. Слухати солов'я рекомендують людям, у яких депресія. неврози. мігрень. Також проблеми з серцево-судинною системою допомагають пісні канарок, співочих дроздів, вівсянок, славок і заблукав. А якщо Ви втомилися, роздратовані, то Вам допоможуть розслабитися співаючі щиглики і чижики. Зорянка же своїм співом зніме головні, серцеві та суглобові болі, спазми в печінці, шлунку, серці, судинах і ще поліпшить сон. Ніжні трелі польового жайворонка заспокоюють, доставлять багато радості, а спів чорного дрозда радять слухати при сильному головному болі. А як же наші звичні горобці? Виявляється і їх трелі корисні - їх добре слухати при тривожності і при стресі - вони дуже добре заспокоюють.

Пташині звуки заспокоюють, заряджають позитивом, дарують радість і романтичний настрій. Позитивний вплив пташиних пісень на психологічний стан людини вже приймається усвідомлено. Є навіть наука « Орнітотерапія». У Голландії цей метод визнаний офіційно, його апробацію проводили в кардіологічних клініках. Австралійці визнали, що лікувальний спів птахів сприяє лікуванню захворювань суглобів і хребта. У Британії таким чином борються з зимовою депресією. Університет Суррея тестує вплив пташиних пісень на настрій пацієнтів і розвиток творчих здібностей.

Але найдивніше - орнітотерапія не обмежується психоемоційним впливом: вченим вдалося встановити, що розташовані в шкірі віброрецептори сприймають звукові хвилі певної частоти (в тому числі ультра і інфразвукові) і запускають протибольову реакцію. У слухачів пташиних трелей зникають або слабшають больові симптоми… Так що частіше слухайте спів пташок, читачі блогу «Бібліомозаїка».

А ще на цьому заході ми робили паперових журавликів.

Величезна вдячність Олені Штитьовій за такий приємний та корисний захід і всім бібілотекарям  за допомогу у пречудовій організаціі. Спасибі Ірині Михайлівні за цікаву книжкову виставку із фондів бібліотеки про птахів Полтавщини та України.

Оксана Кравченко член НСЖУ та МСПУ


 

Немає коментарів:

Дописати коментар